Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Újabb féreg támad a Skype-on

(2007. április 16.)

- F-Secure -

A hajnalban felbukkant féreg a Skype csevegőszoftvert használja fel terjedéséhez.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Szerencsére a most megjelent kártevő sem magát a Skype-ot támadja, a csevegőszoftvert csupán eszközként használja fel az üzenetek minél szélesebb körű terjesztéséhez.

Az F-Secure egyik víruskutatójának beszámolója szerint az IM-Worm:W32/Pykse.A nevet kapott féreg az adott Skype felhasználó kontakt-listáján szereplő személyeknek küldözget üzeneteket, amelyekben a kártevőre mutató hivatkozás található.

A víruskészítő csellel veszi rá az internetezőket a linkre való kattintásra, hiszen az üzenetben látszólag egy .jpeg képre mutató hivatkozás található. Letöltés közben azonban a szerver átirányítja a kérést, és egy .scr kiterjesztésű futtatható állomány, maga a féreg kerül az áldozat számítógépére. A Pykse.A indítása után egy lengén öltözött hölgyről készült elmosódott fényképet jelenít meg, hogy ezzel altassa el a felhasználó gyanúját.

A féreg az első elemzések szerint a terjedésen és egy afrikai weboldal hirdetésén kívül jelenleg nem tesz mást, azonban elképzelhető, hogy a jövőben már veszélyesebb kártevőket is le fog tölteni a programba kódolt weboldalak valamelyikéről.

Védekezéshez célszerű követni a régi, ám bölcs tanácsot: ne kattintsunk gyanús, idegennek tűnő linkre még akkor sem, ha ismerősünktől érkezett üzenetben látjuk azt. Amennyiben a feladó az ismerőseink köréből kerül ki, célszerű tisztázni vele az esetet – idegeneknek pedig ne is válaszoljunk.
 Kapcsolódó írásaink:
Skype-on támad az új Warezov
A Skype-on keresztül terjed két féreg
Két perc alatt pusztíthat egy Skype-vírus


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.