Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Windows Update adatátvitel mögé bújik az új trójai

(2007. május 16.)

- BBC -

Egy biztonsági szakértő olyan újfajta, a neten terjedő trójai programra hívta fel a figyelmet, amely rossz célra használja a Windows Update rendszer egyik komponensét.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A Win32.Jowspry néven ismert kártevő Frank Boldewin elemzése szerint a Microsoft BITS (háttérben futó intelligens adatátvitel) szolgáltatást vonja uralma alá, azonban Windows javítások helyett további kártékony fájlokat tölt le a segítségével!

A pórul járt felhasználók mégsem varrhatják az ügyet teljesen a Microsoft cég nyakába, hiszen a trójai faló jellegű kódok nem tudnak önmaguktól terjedni - az elsődleges fertőzések gyakorisága leginkább a kártevőt hordozó módszer, többnyire a felhasználók megtévesztésen alapuló ún. "social engineering" sikerétől függ.

Frank Boldewin biztonsági szakértő is kapott ilyen, a kártevőt terjesztő spam levelet saját postaládájába, melynek szövege a mellékelt fájl lefuttatására igyekszik rábírni a gyanútlan címzettet. A Win32.Jowspry trójai csak akkor képes aktivizálódni, és saját frissítésére használatba venni a BITS szolgáltatást, ha a felhasználó ezt meg is teszi.

Vajon mi indokolhatja azt, hogy a hackerek egy már megfertőzött gépen alkalmaznak ilyen újszerű módszert? Valószínűleg az, hogy a számukra hasznot hozó trójai program(ok) minél hosszabb ideig tartó észrevétlen működését biztosítsák.

Elia Florio, a Symantec kutatója szerint a Windows intelligens adatátviteli komponens újabb kártékony fájlok letöltésére való felhasználása ügyes ötlet, hiszen ez a rendszerszolgáltatás a Windows részeként működik, ezért a személyi és vállalati tűzfalak feltehetően nem korlátozzák működését. A hiba kihasználásával valamely futó programba történő beékelődésre sincs szüksége a kártevőnek, ezért kevésbé kelti fel a viselkedés analizáláson alapuló biztonsági programok gyanúját.

A Microsoft cég szóvivője útján megerősítette, hogy tudnak a Win32.Jowspry trójai terjedéséről és az általa használt, letöltési módszerről. A szoftver-óriáscég közleménye hangsúlyozza azonban, hogy az intelligens adatátviteli szolgáltatás "eltérítése" csak akkor lehetséges, ha a gép már fertőzött, ezért a felhasználóknak elősorban a kezdeti fertőzés ellen kellene védekezniük.

A biztonsági kutatók ebben kivételesen egyetértenek a Microsoft-tal. Robert Schifreen véleménye szerint bizonyos tekintetben érdektelen, hogy egy új kártevő az intelligens adatátviteli szolgáltatást használja újabb kártevők letöltésére, vagy valami mást. A lényeg az lenne, hogy eleve ne fertőződjünk meg semmilyen kártevővel. Használjunk védelmi programokat, kezeljük megfelelő óvatossággal a levél mellékleteket, frissítsük rendszeresen a Windowst.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.