Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Közveszélyes hackerek

(2007. október 18.)

- Erie Times News, OC Register nyomán -

Kommandósokat küldött ártatlanokra egy fiatalember
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Újfajta szórakozás dívik az amerikai hackerek körében. A swatting lényege, hogy elektronikus trükkök és meggyőzésen alapuló átverés segítségével csalók próbálják rávenni a hatóságot arra, hogy rendőr-kommandós egységet küldjenek ártatlan polgárok otthonába. A most letartóztatott 19 éves Randal Ellis esete az első ilyen ügy lesz a kaliforniai igazságszolgáltatás történetében, szakértők azonban máris több tucat hasonló incidensről tudnak szerte az Államokban.

A washingtoni Seattle Mukilteo nevű külvárosában élő fiatalember rengeteg időt töltött on-line játékokkal és egy idő után meggyőződésévé vált az, hogy ellenfelei rendszeresen csalnak. Netes keresés és adatlopás segítségével kiderítette a játékosok lakcímét, telefonszámát, majd a rendőrséget bábként használva bosszúhadjáratba kezdett áldozatai ellen.

Számítógépes feltörés segítségével megváltoztatta a telefonközpont azonosítóját, hogy a híváskijelző a célszemély kapcsolási számát mutassa, majd a rendőrségnek szóló szöveges üzeneteket küldött a TDD rendszerbe. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy süketnémák és halláskárosultak is telefonálhassanak, a leírt szöveget ugyanis egy operátor olvassa fel a hívott fél számára - ami természetesen megnehezíti, hogy hatóság visszakérdezéssel ellenőrizze az információ hitelességét.

Különösen véresszájú hacker
A gyanú elkerülése érdekében Randal Ellis általában több, egymást követő üzenetet küldött, amelyek egyre súlyosabb formában mutatták be egy erőszakos bűncselekmény kiteljesedését. Először például csak kábítószer-túladagolás miatt kért segítséget a sok helyen elsősegély-szolgálatot is ellátó tűzoltóktól, majd közölte, hogy a drogdíler túszul ejtett egy gyereklányt, akit meg fog erőszakolni - végül már arról számolt be, hogy tűzharc tört ki és egy embert vállon lőttek. A rendőri szervek ilyenkor természetesen az eset súlyosságának megfelelően SWAT alakulattal (géppisztolyos, golyóálló mellényes kommandósok) vonultak ki a helyszínre.

A legalább három várost érintő átverés-sorozat különféle incidensekhez vezetett, 2005. novemberében például a MillCreek-i rendőrség több háztömböt is körülzárt a Montpellier sugárúton, miután a megadott címen senkit sem találtak és úgy vélték, hogy a fegyveres elkövető elhurcolta áldozatát. Valójában csak annyi történt, hogy Ellis a bűncselekmény bejelentésekor elavult lakcímadatokat használt - a "megszívatásra" kiszemelt tinédzser fiú családja ugyanis kevéssel korábban a 31. utcába költözött.

Talán ennek a fiaskónak a hatására kezdett a hacker inkább véletlenszerűen kiválasztott áldozatokat zaklatni. Végeredményben a lebukásához is ez vezetett, miután egy Lake Forest környéki hamis riasztás kis híján tragédiával végződött és ezt már a hatóságok sem hagyhatták figyelmen kívül. Doug B., aki családjának védelmében nem kívánta felfedni kilétét a nyilvánosság előtt, március 29-én éjfél előtt szokatlanul erős motorhangra ébredt. Feleségét és két kicsi gyermekét hátrahagyva egy konyhakéssel a kezében ment ki, hogy körülnézzen, nem jár-e betörő a kertben. A rendőrségi helikopter jelzése nyomán ekkor előrontottak a kutyákkal lesben álló kommandósok és leteperték a férfit, majd feleségét, Stacy B.-t is megbilincselték.

Szerencsére perceken belül kiderült, hogy szándékosan félrevezető riasztásról volt szó, a házban nem történt gyilkossági kísérlet. A hatóság ezután hetek munkájával visszakövette Ellis elektronikus nyomait és június 14-én otthonában lefoglalták a számítógépét. Az informatikai szakértőknek a merevlemezen talált bizonyítékok alapján sikerült a fiatalembert számos korábbi incidenssel is kapcsolatba hozniuk, vádindítványukkal ezért elsőként a több tagállamot is érintő bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi ügyészt keresték meg.

A megnyugtató megoldás még várat magára
A kormányzat azonban nem ismert okokból elzárkózott az eset átvételétől, így a múlt héten letartóztatott Randal Ellis-nek egyelőre csak a Lake Forest-i eset miatt kell bíróság elé állnia. A hacker, akit félmillió dolláros óvadék ellenében lehet szabadlábra helyezni, most visszaszállítását várja. A 2007. október 22-én kezdődő tárgyaláson azonban nem sok jóra számíthat: számítógépes csalás, a hatóság megtévesztése és személyi szabadság korlátozása szerepel a terhére rótt vádpontok között - de ezen kívül közvetett módon elkövetett fegyveres támadás miatt is elítélhetik.

A szerencsés végkifejlet sem változtathat azon a tényen, hogy a hatóság munkájába súlyos hiba csúszott - bár a rendőrség az eset megismétlődésétől tartva egyelőre nem kívánta elárulni, hogy Randal Ellis pontosan hogyan is verte át őket. Az amerikai lakosságnál azonban nagy mennyiségű fegyver van, így a rendvédelmi szervek is gyakran előbb lőnek, mint kérdeznek, valódi tragédia tehát bármikor bekövetkezhet. A különleges alakulatok téves címre irányítását pedig akár terroristák is kihasználhatják arra, hogy garantáltan védtelenül maradó célpontok ellen indíthassanak támadást.

A modern távközlés és az adat-hangkommunikáció konvergenciájának eredményeképpen egyes hackerek visszatérnek a mozgalom régi gyökereihez, újra a telefonos hálózatot felhasználva követik el támadásaikat. Mivel ma már a hangátvitel is sok helyen digitális (VoIP) formában történik, a cégeknek és szervezeteknek fel kell készülniük az ilyen, több információs csatornát összefogó támadások elleni védekezésre. A hackerek trükkjei nem minden esetben járnak a fentiekhez hasonló drámai következménnyel, de a célpontok így is könnyen adatlopás vagy nagy értékű csalás áldozatává válhatnak.Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.