Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Tűzre, vízre, JavaScriptre vigyázzatok!

(2007. október 24.)

- VH -

Szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét arra, hogy egyre több magyar honlap esik hackerek áldozatául.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Ez a jelenség nem valamilyen hazai sajátosság eredménye, hiszen a weblapok világszerte mindenütt egyre vonzóbb támadási felületet jelentenek - a probléma megoldása érdekében azonban a magyar netezőknek, rendszergazdáknak és hálózatüzemeltetőknek is bőven akad teendője.

A weben szörfölve ma már ritkán találkozni a szokásos, látványosan megváltoztatott grafikákkal bejelentkező, a hacker-szubkultúra különös üzeneteit hordozó kezdőlap-átírásokkal (deface). Napjainkban a feltört webhelyek sokáig észrevétlenek maradhatnak, hiszen a változtatás többnyire a látogatók elől rejtve történik. A hackernek éppen ez a célja, mivel a "drive-by download" módszer csak akkor hatékony, ha hosszabb időn át folyamatosan működik és ez idő alatt a honlapra látogatók tömegeit éri el.

A támadó a feltört webhely HTML-kódjának elején vagy végén olyan rövidke JavaScript típusú kártékony kódot helyez el, amely a honlap működését általában nem befolyásolja, de amivel a látogatók által használt, sebezhető böngészőprogramot a háttérben automatikus vírusletöltésre utasítja. A netező kellő elővigyázatosság és hatékony biztonsági szoftver hiányában esetleg csak később döbben rá arra, hogy otthoni vagy irodai gépének lelassulása, a reklám- és kémprogramok megjelenése mögött ilyen eredetű fertőzés állhat.

Egy feltört weblap html-forráskódjának végéhez fűzött Agent.HF típusú trójai-terjesztő kód:

Mit tehetünk?
A felhasználók számára a védekezés legfontosabb eleme az, hogy webböngésző programjukat folyamatosan naprakészen tartsák. A minden Windows rendszerbe beépített Internet Explorer-hez havonta jelennek meg biztonsági javítások a hivatalos Microsoft Update portálon. A legnépszerűbb alternatív böngésző, a Firefox beépített figyelmeztető mechanizmussal rendelkezik, amely azonnal jelez, ha új verzió érhető el a termékből - sőt, jóváhagyás esetén automatikusan fel is tudja telepíteni azt.

Érdemes lehet még igénybe venni az egyes netszolgáltatók által ügyfeleik számára biztosított úgynevezett webproxy-átjárót, amely elfedi a gépet a világháló felől és gyakran biztonsági szűrést is tartalmaz. A proxy szolgáltatás elérhetőségéről a szerződés műszaki feltételei között vagy az ISP ügyfélszolgálatán tájékozódhatunk.

A teljes körű biztonság érdekében ezen felül természetesen szükség van antivírus szoftverre és személyi tűzfal-programra a munkaállomásokon - ezek ugyanis védelmet nyújthatnak a gépre esetleg mégis bejutó fertőzések, reklám- és kémprogramok ellen. További fontos feladatuk, hogy riasztásukkal láthatóvá teszik a meglátogatott webhellyel kapcsolatos problémát. Sok netezőt kímélhetünk meg hasonló kellemetlen meglepetéstől azáltal, hogy jelezzük az adott webhelyen tapasztalt fertőzés tényét akár a honlap gazdájának, akár egy-egy biztonsági szoftver gyártójának.

  |  1/2  |   következő oldal


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.