Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Károkozót is rejthet egy-egy banner

(2007. november 07.)

- Channel Register nyomán -

Háromféle módon is kihasználják a webes hirdetésen alapuló csalások áldozatait.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Egy régebb óta ismert netes csalástípus fejlettebb formában történő újjáéledéséről számolt be nemrég Don Jackson, a SecureWorks biztonsági cég kutatója. A nagy forgalmú webhelyek gyakran beágyazott hirdetések hordozásával egészítik ki működési költségeiket. A dinamikusan megjelenített reklám-tartalmat a portálok részesedés fejében külső média-ügynökségektől kapják, készen. Mivel a reklámok valódi tartalmára a webhely üzemeltetőinek nincs rálátása, ez a módszer sajnos lehetőséget nyújt a kiber-bűnözőknek arra, hogy beékelődjenek a folyamatba.

Az utóbbi időben szórakoztató-iparral és televíziózással kapcsolatos témájú elismert webportálok százain tűnt fel rosszindulatú hirdetés. Don Jackson legfeljebb ezerre teszi az érintett lapok számát, ezek azonban mind sok felhasználót vonzó, népszerű webhelyek. A hackerek, akik elektronikus hirdetésekkel foglalkozó kisvállalkozásnak adják ki magukat, veszélyes JavaScript kóddal fertőzött reklámokat küldenek ezekre a weblapokra.

Az ártalmatlannak látszó hirdetés mögött rejlő kártékony kódot olyan ügyesen tervezték meg, hogy ritkán és véletlenszerűen aktivizálódjon - a netezők által esetleg észlelt és bejelentett fertőzéseket a biztonsági kutatók így nem képesek egyszerűen reprodukálni. Ez nagyon megnehezíti a nyomozást, miközben a közismert, nagy látogatottságú webhelyeken még a kis százalékban előforduló támadások is komoly profitot termelnek a hackereknek.

A felhasználók számára az ártalmas kód elsősorban az első egérkattintásra felbukkanó agresszív hirdetések formájában mutatkozik meg. Ezek a villogó ablakok valótlanul állítják, hogy a látogató gépe súlyos biztonsági problémákkal küzd, amit csak az AntiVirGear, a MalwareAlarm vagy a Spy-Shredder fantázianevű szoftverek képesek orvosolni. A reklámra gyanútlanul rákattintó felhasználók gépére hátsó ajtó program települ, miközben ők hitelkártyával próbálják megvásárolni az értéktelen, kamu védelmi szoftvereket.

Oda kell figyelni a problémára
A SecureWorks kutatója a támadók által használt egyedi JavaScript-azonosítók naplóit elemezve úgy véli, hogy máris több ezren eshettek áldozatul ennek a támadásnak. A csalásnak bedőlő netezők három különböző módon is pórul járhatnak: komoly pénzt fizetnek ki használhatatlan, sőt káros szoftverért; bankkártya-adataik csalók kezére jutnak; a fertőzött számítógépeikből összeálló ún. botnet-hálózatok kapacitását pedig on-line támadásokkal és spam-terjesztéssel foglalkozó hackerek veszik bérbe a bűnözőktől.

Az IT-biztonsági cégek természetesen igyekeznek fellépni az ilyen típusú támadások ellen - Don Jackson-nak például két olyan szervert is sikerült bezáratnia, ahonnan fertőzött hirdetéseket küldtek ki a reklám-bannereket megjelenítő, ártatlan weblapokra. Sajnos jelenleg még legalább két ilyen rosszindulatú szerver üzemel, ezek nevét azonban a kutató nem volt hajlandó elárulni.

A felhasználók elsősorban éberséggel, illetve valódi védelmet nyújtó, márkás vírus- és kémprogram-ellenes szoftverek használatával védekezhetnek. Don Jackson figyelmeztetése szerint a webböngészőkbe beépített biztonsági mechanizmusokban nem szabad feltétel nélkül megbízni - ugyanis előfordul, hogy a kártékony kód a valódi tartalommal azonos helyen kerül hosztolásra.

Ebben az esetben még a biztonságosnak tekintett, szabad forráskódú Firefox böngésző és legerősebb blokkoló kiegészítése, a NoScript sem képes védelmet nyújtani, ha a felhasználó korábban valamilyen legitim okból - például az időjárás-előrejelzés megtekintése érdekében - engedélyezte a JavaScript használatát a weblapon.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.