Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Nem csak Microsoft frissítésekből áll a biztonság

(2008. február 07.)

- Secunia Blog nyomán -

Veszélyben lehet a világ személyi számítógépeinek négyötöde.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Bár a szokásos havi Microsoft Update frissítések következő fordulójára csak február közepén kerül sor, a szoftver-biztonságra sokat adó felhasználók addig sem maradnak munka nélkül, mert más termékekben is előfordulnak a hackerek által kihasználható programhibák.

A Secunia biztonsági cég legújabb, 282 ezer gépet érintő automatikus állapotfelmérése szerint a vizsgált számítógépek több mint négyötödén (81%) megtalálható legalább egy olyan elterjedt, nem Microsoft eredetű program, amely azonnali biztonsági frissítésre szorul!

Ennek a kedvezőtlen helyzetnek az az oka, hogy szerdán egymástól függetlenül négy közismert kereskedelmi szoftvergyártó vállalat, az Adobe, az Apple, a Skype és a Sun cég is friss biztonsági javítást jelentetett meg a termékeihez.

Az új frissítések elsősorban a Windows alatt futó szoftver-változatokat érintik, maguk a programok azonban nem a Microsoft cég termékei, így a hibaelhárítás és a javítófoltok terjesztése az egyes gyártókra hárul - a felhasználóknak pedig többfelé kell figyelniük a gépük naprakész biztonsági állapotának megőrzéséhez:

  • Az Acrobat Reader szoftver a neten is népszerű, szabványos PDF dokumentum-formátum olvasására szolgáló egyik legelterjedtebb eszköz. A program most új, teljes kiadásban jelent meg - a kijavított biztonsági hibákról azonban a gyártó Adobe cég egyelőre nem tett közzé részletes tájékoztatást.

    A pontos okok titokban tartása arra utal, hogy az új Acrobat Reader 8.12 verzióban a korábbi változatokat érintő súlyos sebezhetőséget orvosolhattak. Az Acrobat rendszer hibája mérések szerint a gépállomány közel kétharmadát (61%) érintheti, ami a hackerek számára is csábító célpontot jelent - érdemes ezért a frissített kiadást mihamarabb feltelepíteni.

  • Az Apple cég QuickTime és iTunes videólejátszó, zenekezelő környezetének biztonsági hibája a vizsgált gépek közel felét (47%) érintheti. A sebezhetőség javítás híján lehetőséget ad a támadónak a rendszer feletti ellenőrzés átvételére, amikor a felhasználó egy kártékony weblapra látogat. A puffer-túlcsordulás típusú hiba kiküszöbölése érdekében javasolt a legújabb QuickTime 7.4.1 verzióra frissíteni.

  • A Sun cég által kifejlesztett Java 5.x és 6.x platform-független futtató környezetekben olyan sebezhetőséget találtak, amely lehetővé teszi, hogy a támadó távolról átvegye az ellenőrzést a számítógép felett, amikor a felhasználók egy speciálisan formázott kártékony weblapra látogatnak. Felmérések szerint a hiba a gépek több mint egyharmadát (35%) érintheti, így a javítás telepítésének elmulasztása súlyos következményekkel járhat. Érdemes ezért ellenőrizni, hogy a gépen megtalálható-e a legfrissebb Java változat.

  • A Skype netes telefon-szoftver a Secunia által felügyelt vállalati rendszerek alig egyötödén (valamivel több mint 20%) volt jelen, ez a relatíve alacsony érték azonban más környezetekre nem általánosítható. A Skype biztosította olcsó telefonálási lehetőség az otthoni és kisirodai felhasználók körében igen nagy népszerűségnek örvend, ezért a kliensprogram akár minden második-harmadik számítógépen megtalálható.

    Aggodalomra adhat azonban okot, hogy a termék korábbi változataiban a csevegő-modul és a VoIP hangátviteli szolgáltatás nem volt megfelelően védett az Internet Explorer webböngésző felől érkező fenyegetésekkel szemben. A sebezhetőség kiküszöbölése érdekében javasolt feltelepíteni a Skype szoftver legfrissebb verzióját.

Azok a felhasználók, akik nem szeretnék idejüket a javítások bogarászásával tölteni, ma már szerencsére többféle on-line állapotfelmérő és frissítési tanácsadó megoldás közül választhatnak. A Secunia rendszere mellett az egyik ilyen lehetőség az F-Secure antivírus cég ingyenes szolgáltatása, amelynek igénybevételéhez a Health Check weboldalra kell ellátogatni.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.