Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Rá se rántanak a katonai infobiztonságra

(2008. május 13.)

- The Washington Post, Slashdot nyomán -

Nemi úton terjedő "RAM-rothadás" sújtja az Irakban harcoló amerikai csapatokat.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Régi mondás szerint a hadsereg a hasával menetel - amikor viszont letáboroznak, valami más kezdi foglalkoztatni a bakákat... A vietnami háború idején Thaiföldön erre a célra masszív szexipar létesült, az amerikai hadsereg jelenlegi iraki és afgán hadszínterein azonban az eltérő kulturális környezet és a sokkal intenzívebb médiafigyelem miatt a katonáknak kevésbé feltűnő módon kell megoldaniuk szabadidejük privát eltöltését.

A harcoló csapatok támogatása végett a szórakoztató-ipar elnéző a szerzői jogsértésekkel szemben, az amerikai bázisok helyi hálózatához csatlakoztatott médiaszervereken gazdag szórakozási lehetőség, akár 180GB zene és több száz menő hollywoodi film is megtalálható. A fegyveres erők tagjainak azonban tilos "illetlen" kiadványokat maguknál tartaniuk, így a mozikban be nem mutatott témák iránti igényüket kénytelenek máshonnan, akár illegális forrásból kielégíteni.

A web erre bőséges lehetőséget kínál, az utóbbi hónapokban azonban a növekvő számú hacker-támadás és vírusincidens miatt, illetve a harctérről kiszivárgó, atrocitásokat és kényes műveleti részleteket dokumentáló YouTube videók és fórum-bejegyezések megállítása érdekében a hadsereg drasztikusan megszigorította a bakák netelérését - akik gyakran már a fizetős szexlapokhoz, sőt a család és barátok által egyénileg, ingyen tárhelyre feltöltött videókhoz sem férnek hozzá.

A katonák ezért helyi beszerzési forrás után néznek, ami Irakban elvben nem túl bonyolult dolog - az ország már Szaddam Husszein idején is a világiasabb arab államok közé tartozott és a megszállás óta az import virágzó üzletággá vált. Az amerikai katonák számára az originál DVD-lemezek beszerzése természetesen nem jelentene anyagi nehézséget - az illegális film-terjesztés visszaszorítására kifejlesztett ún. régiókód-rendszer földrajzi korlátozásai viszont azt jelentik, hogy a gyári lemezek az ő eszközeiken gyakran nem játszhatók le!

Mindegy, csak ártson!

Emiatt nagy a kereslet a hamisítványok és feltört "RPC-1" lemezek iránt, amelyek nem tartalmaznak régiókorlátozást - ellenben annál gyakrabban fertőzöttek vírussal vagy trójai programokkal. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Windows automatikus lejátszás (autorun) funkciója révén a behelyezett optikai lemezen vagy USB-meghajtón található aktív tartalom azonnal végrehajtásra kerül, így a védelem nélkül futó gép megfertőződik - hacsak az adathordozó csatlakoztatása alatt mindkét Shift gombot lenyomva nem tartják.

A problémát nyilvánosan felvető Michael Noonan százados szerint az általa használt USB pendrive szinte minden alkalommal tele lett vírusokkal, amikor dokumentumokat kellett mozgatnia a gépek között. Ez nem csoda, hiszen a kalóz DVD-k szinte mindenkinél megfordulnak - a fő beszerzési forrásként szolgáló "souk" (helyi piac) látogatása a gyakori merényletek miatt kockázatos, ezért az egyszer beszerzett lemezek a bázison belül kézről kézre járnak.

A katonák azonban a legtöbb fogyasztóhoz hasonlóan általában nincsenek tisztában azzal, hogy a DVD formátum nem egyszerű passzív adathordozó, hanem olyan programozási környezet, amelyben interaktív menü-műveletektől kezdve akár elektronikus tranzakcióig (online vásárlás) számtalan potenciálisan veszélyes tevékenység megvalósítható.

Az is előfordul, hogy az amerikaiakat a velük együtt járőröző, jobb helyismeretű iraki katonák látják el XXX videókkal, ami tulajdonképpen már operatív kockázatot jelent - hiszen elvben fennáll a lehetősége, hogy a kormány alakulatai titokban a régi rendszer híveihez vagy az iszlámista gerillákhoz húznak és ezért akár célzott kártevővel ellátott médiát is eljuttathatnak a nyugati alakulatokhoz.


  |  1/2  |   következő oldal


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.