Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

AI - mesterséges kéretlen

(2008. október 20.)

- Slashdot, Yahoo nyomán -

Spam-forradalomhoz vezethet a gépi értelem fejlődése.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Gonosz gépszolgák

A netes bűnözők azok, akik illegális tevékenységük konspiratív jellege miatt nem tudnak elég bűnsegédet toborozni - viszont sok pénz és ezernyi, botnetbe szervezett, fertőzött kódokon keresztül távirányított zombi gép kapacitása felett rendelkeznek. Ez a globális számítási teljesítmény - amelynek bérbe adásával már ma is foglalkoznak egyes online bűnözők, mint pl. a hírhedt RBN csoport - elbírhatja egy egyszerre akár több száz áldozatot is szóval tartó AI rendszer erőforrásigényét.

Elképzelhető olyan párbeszéd-robotok kifejlesztése, amelyek képesek szinte bármely témakörben folyó netes társalgásba bekapcsolódni és a szövegkörnyezetbe illő hozzászólásokat tenni - hogy aztán a megfelelő időpontban potencianövelő tablettákra, hamis karórákra vagy egyéb kéretlenül reklámozott termékre tereljék a szót.

Hasonló, bár kifinomultabb megoldást követelne egy olyan robotszolga létrehozása, amely netes csalóknak (scammereknek) segédkezik az adathalászat munkájában. Az ilyen "phisherman" botoknak viszonylag hosszabb időre lesz szükségük, hogy életszerűnek tűnő párbeszéddel a potenciális áldozatok bizalmába férkőzzenek és olyan személyes információkat húzzanak ki belőlük, amelyek már alkalmasak az identitás lemásolásán alapuló pénzügyi visszaélések végrehajtására.

A hagyományos bűnüldözés szempontjából legveszélyesebbnek a gyermekek és fiatal nők ellen felhasználható beszélgetőgépek tűnnek. Egy ilyen, pedofil vagy lánykereskedő által üzemeltetett rendszer egyidejűleg tucatnyi kiskorúval, tinivel is csevegésbe kezdhetne, hogy azután automatikusan kiválassza közülük a legbefolyásolhatóbbnak tűnő, áldozat típusú személyiségeket - akikkel a bűnöző személyesen kíván tovább "foglalkozni".

A távolabbi jövőben az AI rendszerek képességei akár olyan szintet is elérhetnek, hogy a bűnözők gyakorlati tevékenységre használhatják fel őket, például az aktív tartalom új generációjának üzemeltetését bízva rájuk - itt az áldozatot a robot-társalgás során róla kirajzolódott érdeklődéskép alapján felépített, egyedi megtévesztő webhely várja.

A "robotzsarutól" talán még jobban félnénk

A védekezés nehéz feladatnak tűnik, mivel a műszaki problémákon túl súlyos etikai kérdéseket is felvet. A hagyományos - nem AI jellegű - kártékony programokkal és netes bűnözéssel szembeni küzdelem is lehetne hatékonyabb, ha a vírusvadászok alkalmazni mernék a "rossz fiúk" által alkalmazott módszereket - erre azonban felelősséggel csak nagyon kevesen vállalkoznak.

A botnet-üzemeltetőknek a hatékonyság szempontjából mindegy, hogy az ártó kód a gépek 75, 99 vagy 100%-án működik-e megbízhatóan - hiszen a net szinte végtelen sok feltörhető gépet kínál. A biztonsági szoftverfejlesztők számára azonban elvi célként csak a hibátlan elfogadható és a gyakorlatban is törekedni kell arra, hogy a védelem a gépek 99,9%-án nagyobb gond és mellékhatások nélkül működjön - ezért nem használnak pl. ellen-vírusokat, visszatámadást vagy más kiszámíthatatlan végeredményű harci módszert.

Ha a korlátozott mesterséges értelemmel felruházott, nem kívánt vagy kifejezetten ártalmas "csevegő-szolgáltatások" felderítése és leküzdése csak hasonló, AI alapú eszközzel lesz lehetséges, akkor a kutatók komoly dilemma elé kerülnek. Egy ilyen rendszer elszabadulása veszélybe sodorhatja az informatikai rendszereket és a közvélemény sem fogadná szívesen a Frankenstein-történet vagy a Gólem legendájának virtuális térben történő újrajátszását - ami egyébként a kiberpunk regények egyik jól bevált kliséje.


előző oldal   |  2/2  |  


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.