Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Minden negyedik hacker tégla

(2011. június 07.)

- The Guardian nyomán -

Amerikában inkább besúgnak, mint ülnek az e-bűnözők.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A híres 2600 hacker-magazin szerkesztője a brit Guardian folyóiratnak nyilatkozva nemrég kijelentette, hogy az FBI és a CIA fellépésének eredményeként mára Amerikában átlagosan minden negyedik "fekete kalapos" hacker rendőrségi besúgóvá vált.

Eric Corley szerint a hálózati feltörésekkel és más kiber-bűncselekményekkel foglalkozó hackerek gyakran járatlanok a jogban, ezért amikor a hatóság rájuk talál és szembesülnek a tetteikért járó hosszú börtönévekkel, sokan beadják a derekukat és titokban jelenteni kezdenek a társaikról.

Ez a jelenség napjainkra annyira elharapódzott, hogy a földalatti online fórumokat és a lopott hitelkártya-adatokkal kereskedő "carder" piactereket teljesen átjárja a bizalmatlanság légköre. A félelem nem is alaptalan, mert az FBI-hoz átállt informátorok által üzemeltetett feketepiacokon már számos e-bűnöző bukott le és került rács mögé.

Te is fiam, Brutus?

John Young, a nyilvánosság elől elzárt anyagok kiszivárogtatásával foglalkozó Cryptome webportál üzemeltetője jól ismeri a hackerek világát. Véleménye szerint az utóbbi időben feszültté vált a közösségen belüli viszony, mert több tucat ember bukott le olyan hackerek árulása miatt, akikben megbíztak.

A Wikileaks kiszivárogtató portálnak több száz megabájtnyi titkot átadó Bradley Manning tavalyi esete mára jelkép-értékűvé vált. A bizonytalan, fiatal katonát IM azonnali üzenet-váltásokban meghallgató, majd beáruló Adrian Lamo neve korábban jól csengett a hackerek között - de immár Júdással emlegetik egy sorban, miután kiderült, hogy az FBI és az NSA által létrehozott egyik biztonsági cégnek ajánlhatta fel a szolgálatait.

A Nagy Testvér figyeli őket

Nemrég az Anonymous nevű on-line anarchista közösség vált az FBI spionjainak újabb célpontjává: a Wikileaks önjelölt védelmezőjeként hitelkártya-kezelő cégekre és bankok webhelyeire támadó hackereket Amerikában 40, Nagy-Britanniában legalább 5 házkutatásnak vetették alá a hatóságok.

Barrett Brown, a csoport korábbi szóvivője úgy nyilatkozott, hogy minden csevegő-csatornán teljes tudatában vannak az FBI jelenlétének, bár azt nem sejtik, hogy közösségükben ki az elvhű társ és ki a besúgó - ezen a téren tehát valóban sebezhetőek.

Kevin Poulsen, a Manning ügyében méltatlan szerepet játszó Wired magazin főszerkesztője úgy véli, hogy az Anonymous működésén már jól látszanak a spiclik beszivárgása után megkezdődött bomlás, bomlasztás tünetei: a közösség egyes csoportjai egymásra támadnak, sőt kiadják társaik IP-címét, ami még inkább sebezhetővé teszi őket az FBI-al szemben.

Komoly bajban az infantilis hackerek

Tegnap óta már az önjelölt Anonymous-utód, az aktivisták által leginkább gyűlölt Sony konszern sérelmére elkövetett feltörésekről hírhedtté vált LulzSec tagjai is aggódhatnak. Alig egy nappal az Atlanta InfraGard nevű FBI-leányvállalatnál elkövetett, pimasz adatlopás után a hatóságok letartóztatták a közösség egyik állítólagos tagját, Robert Cavanaugh-ot.

A LulzSec csoport később bejelentette, hogy ilyen nevű személyt nem ismernek és egyébként is csak a tagtoborzásra szolgáló #pure-elite csatornájuk esett az állítólagos katonai hackerek áldozatává - az Epoch Times által megszerzett valósidejű online üzenetek szerint azonban a résztvevők az incidens alatt valódi Lulz-tagként említették Robertet.

Kí(na) nevet a végén?

A folytatásos online rabló-pandúr burleszknek legjobban talán a pekingi politikusok örülnek. A hazafias nemzeti egység jegyében ők már évekkel ezelőtt megteremtették a kínai hackerek és a titkos-szolgálatok közötti békés együttélés, sőt együttműködés feltételeit - ma már csak a számos, jelentős kiterjedésű hálózati betörés során a tengerentúlról eltulajdonított ipari- és hadititkok gyümölcseit kell learatniuk.

A nyugati országok eközben mind hacker, mind hatósági oldalon felőrlik erejüket a kisszerű belső küzdelmekben és tehetetlenül kénytelenek hallgatni, ahogyan a hivatalos kínai pártlap büntető intézkedésekkel fenyegeti a Google céget - amiért az be mert számolni a nemrég több száz amerikai hivatalnok, újságíró és kínai emigráns ellenzéki sérelmére megkísérelt, amúgy sikertelenül végződött jelszólopó támadásról.

 Kapcsolódó írásaink:
Egy maréknyi dollárért a vírusírók nem adják fel egymást


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.