Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Önfeladásra kérik a botmestereket

(2011. június 09.)

- IDG News, IT World nyomán -

Újsághirdetésben üzen a Microsoft az orosz hackereknek.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A Microsoft cég furcsa, de csak látszólag értelmetlen lépésre szánta el magát a a leghírhedtebb kiberbűnözők elleni küzdelemben.

A szoftveróriás ügyvédei moszkvai és szentpétervári újság-hirdetésekben, illetve egy amerikai jogi fórum felületén egy hónapon keresztül arra kérik a már 2011. március közepén befuccsolt Rustock zombi-hálózatért felelős botmestereket, hogy névtelenségüket feladva, önként jelentkezzenek egy amerikai bíróság előtt és védekezzenek a számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos vádak ellen.

A Microsoft csapata nem várja, hogy a botnet üzemeltetői és a rendszert hamisított gyógyszerek online reklámozására igénybe vevő spammerek sietnek majd feladni magukat. Amerikai eljárási formaságról van szó, amely azt is lehetővé teheti, hogy ha saját bíróság előtt nem sikerül az ügy feltárása, később jogsegélyért folyamodjanak az orosz hatóságokhoz - akik saját érdekeiknek megfelelően több-kevesebb segítőkészséget mutatnak majd az ügyben.

Máris sokat tudnak róluk

Richard Boscovich, a Microsoft egyik, e-bűncselekmények ügyében eljáró ügyvédje a nehézségek ellenére is úgy látja, hogy van esély a felelősségre-vonásra. A Rustock botnet korábbi, műszaki eszközökkel történt felszámolása során ugyanis hozzájutottak az átutalások adataihoz és így sikerült azonosítani, hogy a zombi gépeket vezérlő ún. C&C infrastruktúrát egy Vladimir Alexandrovich Shergin nevére nyitott "Webmoney" számláról finanszírozták.

Annak kiderítése, hogy a Moszkvához közeli Khimki városban lakó férfinak van-e köze a kiber-bűnözéshez, vagy csak felhasználták az adatait, még további vizsgálatot igényel. Egy másik, a C&C szerver-eszközpark beszerzésében segédkező bűntárs kiléte sem tisztázott még: a "Cosma2k" álnéven dolgozó személy valódi neve Dimitri Artem Sergeev avagy Sergey Vladomirovich Sergeev lehet, vélik a szoftveróriás illetékesei.

A haragosoknak is szólhat a hirdetés

A Moszkvában és Szentpétervárott (az egykori Leningrádban) közzétett sajtófelhívások burkolt körözvényként is felfoghatók. A Microsoft már évekkel ezelőtt ajánlott fel privát vérdíjat egyes hírhedt vírusok készítőinek leleplezéséért cserében és vélhetően most sem lennének szűkmarkúak, ha egy helyi lakos az orosz hatóságokat is cselekvésre késztető, erős bizonyítékkal állna elő a Rustock összesen tizenegy feltételezett gazdájának kilétét illetően.

Áruló akár az egykori üzletfelek között is akadhat, mert a Rustock már hosszabb idő óta nem üzemel és időközben az ilyen kártevővel fertőzött zombi-számítógépek száma is erősen lecsökkent. Lehetséges, hogy egyes spam-megrendelők pénze a botnet letiltása miatt bennragadt a rendszerben, vagy teljesítési vitájuk támadt az üzemeltetőkkel - bár a nemzeti büszkeség valószínűtlenné teszi, hogy amerikaiaknak adják ki egymást.Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.