Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Rövid hírek

(2013. november 12.)

- Asahi Shimbun, Picard Courrier, The Register nyomán -

Infobiztonsági témák Franciaországból, Japánból és Kaliforniából.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Franciaországban, ejtőernyős balesetben életét vesztette egy számítógép-biztonsági szakértő. A 37 éves Cédric "Sid" Blancher elsősorban vezetéknélküli hálózatok sebezhetőségeivel foglalkozott: 2005-ben ő készítette ez egyik első, WLAN adatforgalom részletes manipulálására alkalmas programot, a Python nyelvű Wifitap-ot.

Sid 2006-tól az EADS európai légi-ipari és űrkutatási óriáscégnél dolgozott és a Limoges Egyetemen tanított - miközben cikkeket is publikált, rámutatva például annak a veszélyére, hogy a Skype netes telefon-hálózatot kártékony botnetté alakíthatják a hackerek.

A Frétoy-le-Chateau repülőterén vasárnap történt balesettel kapcsolatban egyelőre nem merültek fel gyanús körülmények. Marcel Hénique klubelnök szerint a több mint kétszáz "C" kategóriás ugrással rendelkező, gyakorlott sportoló az ernyő nyitása előtt nem változtatta meg a testtartását a sebesség csökkentése érdekében és emiatt csapódott nagy erővel a földnek.

Nem tetszik az atom? Van helyette spam!

Japánban idén szeptember 19. óta ismétlődő DoS (szolgáltatás-megtagadás) típusú támadások sújtják az nukleáris fegyverek és az atomerőművek ellen tiltakozó társadalmi csoportokat. Az egyelőre ismeretlen tettesek a Tor elnevezésű, a nethasználók számára maximális névtelenséget kínáló, titkos hálózaton át érkeznek és igyekeznek felíratni a célba vett csoportok e-mail címeit minél több másik szervezet honlapján, hírlevél kérése céljából.

A vélhetően külön erre a célra készített program segítségével végzett sorozatos, percenként akár 300-szor történő regisztrációk nyomán eddig már 2,53 millió darab kéretlen levél árasztotta el 33 különböző anti-nukleáris csoport, többek között egy, a fukushimai atomkatasztrófa ügyében tiltakozó szervezet postafiókját - ellehetetlenítve ezzel a gyakran az idős korosztályba tartozó aktivisták online kommunikációját.

Az ügynek nincs nyilvánvaló indítéka, bár egyik zavaros üzenetükben a támadók arról írtak, hogy az atomellenes egyéneket az utolsó szálig ki kell irtani, különben soha nem jön el a világbéke. A sértetteket képviselő Juichi Kaido ügyvéd jelenleg azt fontolgatja, hogy büntető-feljelentést tesz az ügyben - a japán e-nyomozók korábbi tevékenysége alapján azonban nem sok remény van a valódi felelősök fellelésére.

A japán hatóságok eközben már a tavasz óta fontolgatják a Tor hálózat betiltását - ami még a helyi netszolgáltató cégek együttműködésével is nehéz feladatnak ígérkezik. Ezt a hagyma héjaihoz hasonlóan elkülönített szintekből álló, szándékosan nehezen átlátható kommunikációs formát ugyanis kifejezetten az alacsony észlelhetőség és a könnyű letagadhatóság szempontjai szerint tervezték az online cenzúra ellen tiltakozó amerikai szakértők.

Felemás ajándék a Microsoft-tól

Egyes források az Internet Explorer 11 böngészőnek a Windows 7 rendszeren történt megjelenése kapcsán háborognak - mivel a legújabb generációs webböngésző adaptálása inkább lebutításnak sikerült.

Az természetesen nem várható el a Microsoft-tól, hogy az új Windows 8.1 platformra kifejlesztett IE11 minden érintés és gesztus alapú - leginkább a tablet kategóriájú gépeknek kedvező - kezelési lehetősége visszakerüljön az előző, még főként PC-s alapú Windows 7 rendszerre. Fájdalmas viszont, hogy a Windows 8-cal összehasonlítva az IE11 / Win 7 párosból kimaradtak egyes biztonsági funkciók és a HTML5 Encrypted Media Extensions (EME) támogatást sem kapta meg a régebbi rendszeren futó böngésző.

Ez utóbbi hiányosság miatt sajnos nincs lehetőség a digitális jogvédelemmel (DRM) ellátott videóknak és zenéknek ún. plug-in beépülő modulok telepítése nélkül történő lejátszására. A kamu film és zenei kodek letöltések viszont már szakállas trükknek számítanak a weben kártékony programokat terjesztő hackerek eszköztárában - vagyis a Microsoft cég talán sok netezőt megóvhatott volna a fertőzéstől, ha a Windows 7 platformon is elérhetővé teszi az IE 11 böngésző HTML5 EME képességét.Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.