A Kaspersky Lab tröszt-ellenes panaszt nyújtott be a Microsoft ellen

(2017. június 08.)

- Bloomberg nyomán -

A külső gyártótól származó víruskereső szoftverek megnehezített telepítésének kivizsgálását kérik az EU-tól.

Az orosz Kaspersky Lab infobiztonsági vállalat hivatalos panaszt nyújtott be az EU és Németország versenyjogi hatóságainál, az amerikai Microsoft cég által támasztott szokatlan nehézségek miatt - amelyek akadályozhatják az ún. "3rd party" gyártók, például a Kaspersky Lab és akár 40 másik független, elismert antivírus cég termékeinek elérhetőségét és telepíthetőségét, különösen a legújabb Windows 10 operációs rendszeren.

A Microsoft által a Windows-hoz gyárilag elérhetővé tett "Defender" program ugyanis nem szívesen adja át a helyét más infobiztonsági szoftvernek. Egyes esetekben már a külső gyártóktól származó vírusvédelmi csomagok letöltése is nehézségekbe ütközik emiatt - illetve a letöltött szoftver nem telepíthető fel a gépre, mert a gyakran és váratlanul érkező Windows javítófoltok inkompatibilitást idéznek elő, miközben minderről a Microsoft nem ad megfelelően részletes és előzetes tájékoztatást a hátrányosan érintett külső kódgyártóknak.

A Kaspersky Lab álláspontja szerint ezen nehézségek együttes hatására a végfelhasználók eltántorodhatnak a tőlük vagy akár más "harmadik féltől" származó infobiztonsági szoftverek használatától - miközben független antivírus tesztek szerint a Microsoft Defender csomagja alacsonyabb védelmi szintet képvisel a legjobb külső gyártók víruskeresőihez képest. Ez egyrészt hátrányos a felhasználók biztonsága szempontjából, másrészt monopol jellegű helyzetbe segíthet egy arra érdemtelen terméket.

Reagált a Windows gyártója

A Microsoft cég közleménye szerint a vizsgálat során válaszolni fognak a fogyasztóvédő hatóságok kérdéseire - álláspontjuk szerint azonban a Windows 10 rendszerben gyárilag megvalósított infobiztonsági funkciók már most is megfelelnek a versenyjogi előírásoknak, az egyes antivírus gyártók által panaszolt képességek beépítését pedig elsősorban a Windows felhasználóinak védelme indokolta. A Kaspersky Lab számára már hónapokkal ezelőtt felajánlották egy felsőbb vezetői szintű találkozó lehetőségét a panaszok megvitatása céljából, azonban erre mindmáig nem került sor.

A gyors védekezés ellenére a redmondi székhelyű szoftver-óriás nem számíthat könnyű menetre: az EU hatóságok korábban több mint egy évtizeden át vizsgálták a cég működését és végül négy részítéletben összesen 2.24 milliárd euro büntetést szabtak ki rá, többek között a versenytársak kiszorítására alkalmas média-lejátszó szoftver kódoknak a Windows-ba történő alapértelmezett beépítése miatt.

Politikai szál is lehetséges az ügy hátterében

Az európai és amerikai közvéleményben majd egy hónappal ezelőtt hitetlenkedést és felháborodást váltott ki, hogy az USA szenátusa hisztéria-kampányt kezdett a Kaspersky Lab cég ellen - azt sejtetve, hogy az orosz infobiztonsági gyártó termékei alkalmasak lehetnek a kulcsfontosságú amerikai infrastruktúra lehallgatására és / vagy szabotálására a fokozódó nemzetközi helyzet keretében. A céggel kapcsolatos, politikai színezetű amerikai vádak miatt a Kaspersky Lab 2017. május 12-én nyilatkozatot tett közzé:

"Magáncégként a Kaspersky Lab nem kötődik semmilyen kormányhoz, a cég soha nem segített és nem fog segíteni világszerte semmilyen kormánynak esetleges kiberkémkedés kapcsán. A vállalat 20 éves múlttal rendelkezik az informatikai biztonsági szektorban és mindig a legmagasabb etikai üzleti kódexet követi. A Kaspersky Lab teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a céget jogtalanul vádolják anélkül, hogy bizonyítékokkal alátámasztanák ezeket a hamis állításokat. A Kaspersky Lab minden érdekelt kormányzati szerv számára segítséget nyújt a folyamatban lévő nyomozásokban, és a cég biztos benne, hogy egy alapos átvilágítás hamisnak bizonyítja a jogtalan vádakat."