Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

A Kaspersky Lab tröszt-ellenes panaszt nyújtott be a Microsoft ellen

(2017. június 08.)

- Bloomberg nyomán -

A külső gyártótól származó víruskereső szoftverek megnehezített telepítésének kivizsgálását kérik az EU-tól.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Az orosz Kaspersky Lab infobiztonsági vállalat hivatalos panaszt nyújtott be az EU és Németország versenyjogi hatóságainál, az amerikai Microsoft cég által támasztott szokatlan nehézségek miatt - amelyek akadályozhatják az ún. "3rd party" gyártók, például a Kaspersky Lab és akár 40 másik független, elismert antivírus cég termékeinek elérhetőségét és telepíthetőségét, különösen a legújabb Windows 10 operációs rendszeren.

A Microsoft által a Windows-hoz gyárilag elérhetővé tett "Defender" program ugyanis nem szívesen adja át a helyét más infobiztonsági szoftvernek. Egyes esetekben már a külső gyártóktól származó vírusvédelmi csomagok letöltése is nehézségekbe ütközik emiatt - illetve a letöltött szoftver nem telepíthető fel a gépre, mert a gyakran és váratlanul érkező Windows javítófoltok inkompatibilitást idéznek elő, miközben minderről a Microsoft nem ad megfelelően részletes és előzetes tájékoztatást a hátrányosan érintett külső kódgyártóknak.

A Kaspersky Lab álláspontja szerint ezen nehézségek együttes hatására a végfelhasználók eltántorodhatnak a tőlük vagy akár más "harmadik féltől" származó infobiztonsági szoftverek használatától - miközben független antivírus tesztek szerint a Microsoft Defender csomagja alacsonyabb védelmi szintet képvisel a legjobb külső gyártók víruskeresőihez képest. Ez egyrészt hátrányos a felhasználók biztonsága szempontjából, másrészt monopol jellegű helyzetbe segíthet egy arra érdemtelen terméket.

Reagált a Windows gyártója

A Microsoft cég közleménye szerint a vizsgálat során válaszolni fognak a fogyasztóvédő hatóságok kérdéseire - álláspontjuk szerint azonban a Windows 10 rendszerben gyárilag megvalósított infobiztonsági funkciók már most is megfelelnek a versenyjogi előírásoknak, az egyes antivírus gyártók által panaszolt képességek beépítését pedig elsősorban a Windows felhasználóinak védelme indokolta. A Kaspersky Lab számára már hónapokkal ezelőtt felajánlották egy felsőbb vezetői szintű találkozó lehetőségét a panaszok megvitatása céljából, azonban erre mindmáig nem került sor.

A gyors védekezés ellenére a redmondi székhelyű szoftver-óriás nem számíthat könnyű menetre: az EU hatóságok korábban több mint egy évtizeden át vizsgálták a cég működését és végül négy részítéletben összesen 2.24 milliárd euro büntetést szabtak ki rá, többek között a versenytársak kiszorítására alkalmas média-lejátszó szoftver kódoknak a Windows-ba történő alapértelmezett beépítése miatt.

Politikai szál is lehetséges az ügy hátterében

Az európai és amerikai közvéleményben majd egy hónappal ezelőtt hitetlenkedést és felháborodást váltott ki, hogy az USA szenátusa hisztéria-kampányt kezdett a Kaspersky Lab cég ellen - azt sejtetve, hogy az orosz infobiztonsági gyártó termékei alkalmasak lehetnek a kulcsfontosságú amerikai infrastruktúra lehallgatására és / vagy szabotálására a fokozódó nemzetközi helyzet keretében. A céggel kapcsolatos, politikai színezetű amerikai vádak miatt a Kaspersky Lab 2017. május 12-én nyilatkozatot tett közzé:

"Magáncégként a Kaspersky Lab nem kötődik semmilyen kormányhoz, a cég soha nem segített és nem fog segíteni világszerte semmilyen kormánynak esetleges kiberkémkedés kapcsán. A vállalat 20 éves múlttal rendelkezik az informatikai biztonsági szektorban és mindig a legmagasabb etikai üzleti kódexet követi. A Kaspersky Lab teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a céget jogtalanul vádolják anélkül, hogy bizonyítékokkal alátámasztanák ezeket a hamis állításokat. A Kaspersky Lab minden érdekelt kormányzati szerv számára segítséget nyújt a folyamatban lévő nyomozásokban, és a cég biztos benne, hogy egy alapos átvilágítás hamisnak bizonyítja a jogtalan vádakat."Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.