Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek


A WannaCry zsaroló kártevő gyenge pontjai miatt néha visszaállíthatók az adatok támadás után

(2017. június 08.)

- Factory Communications PR közleménye nyomán -

A vírusírók is hibáznak és ilyenkor szerencsés esetben az áldozatok visszanyerhetik fájljaikat egy titkosító fertőzés után.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Következtetések

Az új zsaroló kártevő mélyreható vizsgálata nyilvánvalóvá tette, hogy a vírusírók sok hibát követtek el és miként azt a fenti leírás is mutatja, a kártékony programkód minősége meglehetősen gyenge. Emiatt a WannaCry fertőzött számítógépeken szerencsés esetben megvan a lehetőség arra, hogy az eredeti fájlokat váltságdíj fizetése nélkül visszakapjuk - annak ellenére, hogy a kártevő által alkalmazott erős adat-titkosítást nem sikerült felnyitni.

A fájlok visszaállításához használhatnak ingyenes, bár nagyobb szakértelmet igénylő vagy kereskedelmi forgalomban kapható fizetős és esetleg könnyebben kezelhető adat-visszaállító segédprogramokat. A számítástechnikában kevésbé járatos felhasználóknak azt tanácsoljuk, hogy az adataik visszanyerése érdekében mindenképpen forduljanak szakemberhez - nehogy helytelen próbálkozással maguk semmisítsék meg végleg az amúgy még létező adatokat!

Javasoljuk az üzleti és intézményi szervezeteknek, hogy juttassák el a WannaCry zsaroló kártevőről szóló fenti információkat az IT-biztonsági részlegük felé, hogy mielőbb lehetőségük legyen visszaállítani az esetleg titkosító fertőzés áldozatává vált adataikat.

Megjegyzés: a fenti módszerek kerülő utat jelentenek az adat visszanyerésben, szerencsés esetben alkalmazhatók, de nem minden áldozatnak jelentenek megoldást - sőt csak kevesek számára hozhatnak teljes sikert. A Windows ugyanis arra bátorítja a felhasználókat, hogy a gépen a munkaasztalon vagy a Dokumentumok (Documents) mappa által felajánlott struktúrában rendezve tartsák az adataikat. Ezekre az elterjedt tárolási helyekre azonban a WannaCry kiemelt figyelmet fordít és véletlenszerű bit-sorozattal felülírást végez rajtuk.

Ilyen esetekben sajnos csak külső tárolón megőrzött biztonsági adatmentés birtokában lehet visszaállítani az eredeti tartalmat anélkül, hogy váltságdíjat fizetnénk a vélhetően észak-koreai hackereknek. A WannaCry fertőzés által alkalmazott erős AES adat-titkosítást ugyanis eddig nem sikerült felnyitni és erre a továbbiakban is csekély remény van, anélkül pedig az olvashatatlanná tett tartalom általános esetben nem felnyitható - VH Szerk.

előző oldal   |  2/2  |  


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.