Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek


A Kaspersky Lab közleménye az ExPetr zsaroló vírusról

(2017. június 29.)

- Factory PR nyomán -

A Petya kártevővel összefüggésbe hozható újabb zsaroló támadás terjed a neten.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A Kaspersky Lab infobiztonsági cég elemzői vizsgálják azt az újabb zsaroló kártevő hullámot, amely világszerte számos szervezetet megtámadott 2017. június 27. óta.

A kutatók előzetes megállapításai szerint ez a kártevő nem egy frissített Petya zsarolóvírus variáns, amint azt a napokban több hírforrás is feltételezte - hanem egy új, korábban még nem ismert fertőzés. Az ártó kód valóban nagyon hasonló a Petya vírushoz, de teljesen más funkcionalitással rendelkezik, ezért a cég szakemberei ExPetr-nek nevezték el a fenyegetést.

A Kaspersky cég távérzékelési rendszerei eddig mintegy 2000 megtámadott felhasználót detektáltak, ezek leginkább ukrán és orosz illetőségű szervezetek, de Lengyelországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, az USA-ban és számos más országban is észleltek még áldozatokat.

Az ExPetr egy olyan összetett kiber-akciónak tűnik, amely több támadási irányt is magában foglal. Az orosz biztonsági cég szakemberei szerint a megfertőzött vállalati hálózatokon belüli további terjedéshez a hackerek módosított Eternal Blue és Eternal Romance támadó kódokkal látták el a kártevőt. [ Megjegyzés: ezeket az amerikai NSA elektronikus hírszerző ügynökségtől származó, titkos számítógépes hadviselési technológiákat egy alvállalkozó cég áruló alkalmazottja szivárogtatta ki a neten - Szerk. ]

Van védekezés, a visszaállításról még nem lehet biztosat mondani

A Kaspersky termékek a hagyományos vírusfelismerés, illetve a rendszer- és program-folyamat viselkedés figyelés módszerével az alábbi vírusneveken detektálják az ExPetr kártevőt: UDS: DangerousObject.Multi.Generic, Trojan-Ransom.Win32.ExPetr.a, HEUR: Trojan-Ransom.Win32.ExPetr.gen, SystemWatcher: PDM Trojan.Win32.Generic, SystemWatcher: PDM Exploit.Win32.Generic

A Kaspersky Lab szakértői jelenleg is vizsgálják az ExPetr kártevőt, hogy megállapíthassák, lehetséges-e a támadásban titkosított adatok visszafejtése, illetve egy a titkosítást automatikusan feloldó program elkészítése és közzététele.

[ Megjegyzés: frissebb elemzés szerint az ExPetr támadás egy Ukrajna állami és gazdasági működése ellen irányuló, meghibásodás és adatvesztés előidézésére irányuló kiber-szabotázs akció volt, amely szélesebb körben elszabadult. A zsaroló kártevő jelleg tehát csak álcázásként szolgált a fertőzés számára és úgy tűnik, a váltságdíj fizetés azonosító kódjai eleve működésképtelenek. Emiatt adattitkosítás helyett adat megsemmisüléssel találkozhatnak az áldozatok, a teljes vizsgálat azonban még nem fejeződött be - Szerk. ]

Legjobb megoldás a megelőzés

A baj bekövetkezésének elkerülése érdekében a Kaspersky cég azt javasolja, hogy minden vállalat frissítse operációs rendszereit, ugyanis a Windows 7 és XP platformok felhasználói az MS17-010 biztonsági javítás telepítésével megvédhetik gépeiket az ExPetr-től. Az is fontos, hogy minden szervezet rendszeresen készítsen a hálózattól távol tárolt (offline) biztonsági mentést, mivel ebben az esetben a fontos adatokat tartalmazó eredeti fájlok még egy kártevő okozta adatvesztés esetén is könnyen helyreállíthatók.

Egy további, antivírus gyártóktól független védekezési lehetőséget nyújt a Windows operációs rendszer AppLocker funkciója, amelyben a rendszergazda letilthatja a perfc.dat és a PSExec nevű segédprogramot. Ezeket a Microsoft Sysinternals Suite csomag részét képező programokat ugyanis a kártevő kihasználhatja a terjedéséhez.

Bővebb információt az ExPetr zsarolóvírusról és annak hatékony blokkolásáról a Kaspersky Lab és a Comae Technologies közös online előadásán hallhat, amelyet Juan Andres Guerrero-Saade, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója valamint Matt Suiche, a Comae szakértője tart 2017. június 29-én, magyar idő szerint 16:00 órától. Az előadás regisztráció és résztvevői létszám limit nélkül elérhető a weben.Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.