Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Levegőben terjed a mobilvírus - szerencsére még csak a laborban

(2004. június 16.)

- Kaspersky Labs, F-Secure -

A Kaspersky Labs antivírus cég június 14-én este kiadott sajtóközleményében számol be az első olyan Bluetooth hálózati féregről, amely SmartPhone mobilokat képes megfertőzni.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A Kaspersky Labs antivírus cég 2004. június 14-én este észlelte a Cabir névre keresztelt kártevőt, amely az első Bluetooth-on át terjedni képes, a Symbian (EPOC) operációs rendszerű "okostelefonokat" fertőző mobilhálózati féreg. A féreg tudomásunk szerint nem terjed vadon, a két változatban is elkészített kártékony kódot csak az antivírus cégeknek küldték meg a feltehetően személyes dicsőséget kereső vírusírók.

A jelek szerint a férget a híres 29/A víruskészítő csoport „Vallez” becenevű tagja készítette. Ez a laza közösség kifejezetten a demonstratív célú vírusok írására specializálódott, az ő kezükből került ki többek között a Cap, az első széles körben elterjedt makróvírus; a Stream, az első NTFS stream fertőző kártevő; a Donut, az első .NET vírus és a Rugrat, az első 64 bites Windows alapú rosszindulatú program.

A Cabir elsődleges elemzése során nem találtak benne kifejezetten pusztító jellegű büntetőrutint, a vírus tevékenysége önmaga terjesztésében, ennek következtében pedig felesleges bluetooth (BT) rádiós hálózati forgalom generálásában merül ki, amivel csökkenti a telepek két feltöltés közötti élettartamát.

A kártevőt Symbian operációs rendszer alatti működésre tervezték, melyet számos legújabb generációs Nokia mobiltelefon használ. Maga a féreg SIS fájlként (Symbian EPOC program) terjed és "Caribe Security Manager" segédprogramnak álcázza magát. Automatikusan vagy felhasználói jóváhagyás után települ azon készülékekre, melyek fogadják a Cabir által BT-n át küldött rövid programot.

Az F-Secure cég közlése szerint a Cabir életképesnek bizonyult számos más, a Nokia 60-as platformjától eltérő, de Symbian OS alapú készüléken is (Panasonic, Sendo, Siemens stb.)

Indításakor a féreg a „Caribe” feliratot jeleníti meg, majd úgy módosítja a mobil készülék beállításait, hogy a telefon minden egyes bekapcsolásakor a vírus is elinduljon. Futás közben folyamatosan keresi a bluetooth-képes készülékeket a környéken és ha talál egyet, arra elküldi magát, így biztosítva terjedését. A féreg nem válogatós, akár BT-vel felszerelt nyomtatóra vagy PC-re is üzen, igaz ott fertőző hatása nincsen. A Bluetooth eszközök közötti kisteljesítményű rádiós kapcsolat hatótávolsága csak mintegy 3-10 méter, ami korlátozza az ilyen típusú kártevők terjedési lehetőségét.

A Cabirt felismerik az F-Secure és Kaspersky Labs gyártmányú "Anti-Virus for Windows and Unix" termékek a "Version=2004-06-15_01" vagy újabb kiadású vírusdefiníciós frissítéssel.

A Cabirt felismeri az "F-Secure Anti-Virus for Symbian series 60" termék a legalább "Database number #7" verziójú vírusdefiníciós frissítéssel, ám kézzel is könnyedén eltávolítható a féreg a mobiltelefonról, csupán a következő fájlokat kell törölni a készülékről:

c:\system\apps\caribe\caribe.rsc
c:\system\apps\caribe\caribe.app
c:\system\apps\caribe\flo.mdl
c:\system\recogs\flo.mdl
c:\system\symbiansecuredata\caribesecuritymanager\caribe.app
c:\system\symbiansecuredata\caribesecuritymanager\caribe.rsc


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.