Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Újabb mobil féreg a láthatáron

(2005. január 25.)

- InfoWorld -

Újabb két mobiltelefonos kártevőt észleltek: a Gavno variánsok a Symbian alapú készülékeket teszik használhatatlanná.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A két féreg, a Gavno.A és Gavno.B javításnak álcázza magát, és ezzel a trükkel próbálja rávenni a felhasználókat, hogy töltsék le, és telepítsék telefonjukra a programot – mondta Aaron Davidson, a kártevőt észlelő SimWorks International vezérigazgatója.

A két verzió gyakorlatilag csak annyiban különbözik egymástól, hogy a B variáns tartalmazza a már ismert Cabir férget, mely bluetooth-os kapcsolaton próbál terjedni, és trójai programot telepíteni a fertőzött telefonokra.

Davidson szerint a Gavno az első olyan kártevő, mely a különféle alkalmazásokon (sms, e-mail, telefonkönyv) kívül a mobil-készülékek alapvető funkcióját, a telefonálást próbálja megzavarni: „A Gavno gyakorlatilag egy papírnehezékké változtatja a készüléket.”

A Gavno.A és Gavno.B úgynevezett „proof-of-concept” (kísérleti) kártevő, egyelőre még egyik sem terjed szabadon. „Névtelen bejelentést kaptunk, megvizsgáltuk, és tényleg valódiak ezek a vírusok,” mondta el Davidson.

Annak ellenére, hogy nem túl kifinomult programokról van szó, a Gavno komoly károkat tud okozni. A fertőzött készülék megjavításához a felhasználónak vissza kell töltenie a gyári beállításokat, ami a személyes adatok (pl. telefonkönyv, határidőnapló) teljes elvesztésével jár.

A Gavno.A egy 2KB-os patch.sis (Symbian Installation System) fájlban, míg a B variáns egy kicsit nagyobb, patch_v2.sis nevű fájlban érkezik, és a Nokia 6600-as és 7610-es, Symbian OS 7-es verziójú operációs rendszert Series 60 grafikus interfésszel használó mobil-készülékeket képes megfertőzni. Davidson szerint a kártevők Oroszországból származnak, habár több információt nem árult el ezzel kapcsolatban.

Az F-Secure víruskutatói még nem találkoztak a Gavno variánsokkal, és ügyfeleiktől sem kaptak ezzel kapcsolatos jelzéseket. Mikko Hyppönen, az antivírus részleg igazgatója elmondta: „Habár még nem találkoztunk ezzel a kártevővel, semmi okunk sincs kételkedni a SimWorks állításában. Napjainkban egyre több mobiltelefon vírus, féreg és trójai lát napvilágot.”
 Kapcsolódó írásaink:
Új Symbian kártevő: vírus és féreg egyben
Levegőben terjed a mobilvírus - szerencsére még csak a laborban


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.