Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Mobilvírusok: üzenet az F-Secure-nak

(2005. március 22.)

- F-Secure -

Az F-Secure víruskutatói három újabb symbianos trójait észleltek, melyek közül az egyik egy nekik szóló ajánlatot is tartalmaz.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Vírusleírások
F-Secure
Lexikon

Mindhárom kártevő a Symbian Series 60 operációs rendszert futtató telefonokat képes megfertőzni, kettő a szombaton debütált Drever újabb variánsa, míg a harmadik a régebbről ismert Skulls F változata.

A Drever.B a Drever.A egyszerűsített verziója, mely csupán a Simworks Anti-Virus alkalmazást próbálja működésképtelenné tenni. Elképzelhető, hogy valójában a Simworks_update.sis néven terjedő .B változat jelent meg korábban, csak a szakemberekhez jutott el később, ezért az elnevezések kicsit ellentmondásosak.

A New_bases_and_crack_for_antiviruses.sis fájlban terjedő Drever.C trójai viszont már minden kétséget kizáróan az előző két kártevő utódja, hiszen a Kaspersky és Simworks Anti-Virus termékek mellett az F-Secure Mobile Anti-Virus programját is támadja, sőt, egy a kódjában elrejtett üzenetet is tartalmaz:

FSECURE MUST DIE!!!!!!
Please, don't make new antiviruses for my viruses and I stop make
viruses for your antiviruses. My target is Simworks!
=)

Az F-Secure-nak meg kell halnia!!!!!!
Kérlek titeket, ne készítsetek újabb antivírusokat a vírusaim ellen,
és én sem fogok kártevőket írni a termékeitek ellen. Az én célpontom a Simworks!

Weblogján az F-Secure megköszönte a figyelmeztetést, azonban mint azt kifejezték, nem kívánnak leállni a víruskészítők és teremtményeik elleni harccal.

A Drever.C megpróbálja felülírja az említett védelmi szoftverek boot-állományát, hogy a telefon következő bekapcsolása után már ne legyenek képesek elindulni - az F-Secure mobil készülékekre készített antivírus terméke azonban olyan védelemmel rendelkezik, amely ezt megakadályozza.

A Skulls.F elemzése még folyamatban van, de a jelek szerint csupán néhány apróságban különbözik a Skulls.D trójaitól. A Simworks.SIS fájlban terjedő kártevő a telefonban található alkalmazásokat használhatatlan fájlokra cseréli le, feltelepíti a Cabir féreg egyes variánsait és Locknut.B trójait, majd elindít egy animációt, mely (a vírus neve után) egy villogó koponyát ábrázol:


A nemrég megjelent F-Secure Mobile Anti-Virus build 31-es (2005. március 22-ei) vagy frissebb adatbázissal megfelelő védelmet nyújtanak a fent ismertett kártevők ellen.
 Kapcsolódó írásaink:
Újabb Symbian kártevők
Terjed az első MMS vírus!


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.