Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Újabb MMS-en terjedő féreg

(2005. április 04.)

- F-Secure -

Az F-Secure víruskutatói ismét egy olyan symbianos kártevőt észleltek, mely a már szokásosnak mondható bluetooth-os kapcsolat mellett MMS-en is képes terjedni.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Vírus statisztikák
F-Secure

10:46
A féreg elemzése jelenleg is folyamatban van, egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a kódja nagyrészt hasonlít az első mobiltelefon-vírus, a Cabir forráskódjára - a különbség az MMS-es terjedési képességben található. A hasonlóság oka minden bizonnyal abban keresendő, hogy 2004 decemberében nyilvánosságra került az eredeti Cabit forrás.

A Mabir.A (SymbOS/Mabir.A) névre keresztelt féreg a Symbian Series 60 operációs rendszert futtató Nokia okostelefonokat képes megfertőzni. A készülékekről bővebb információ a Symbian honlapján található: Symbian OS phones

16:03
Bluetooth-os (BT) fertőzés esetén caribe.sis néven terjed, míg MMS-ben az info.sis fájl tartalmazza a kártevőt. A fertőzött multimédia-üzenet csak magát a Mabirt tartalmazza, mindenféle szöveg nélkül. A BT-s fertőzés teljesen megegyezik az eredeti Cabirnál látott móddal.


Figyelemreméltó a féreg MMS-terjedése: vár egy bejövő SMS-re vagy MMS-re, majd a feladónak küldi el a fertőzött állományt - ezáltal válaszüzenetnek álcázza magát, és a megtévesztett címzett nagyobb eséllyel fogja elindítani a kapott fájlt.

A kártevőt az F-Secure Mobile Anti-Virus általános detektáló-rutinjának köszönhetően már a 2005. március 18-ai frissítéssel is képes észlelni és eltávolítani - pontos definíció az április 4-ei build 34-es frissítésben található.
 Kapcsolódó írásaink:
Terjed az első MMS vírus!
Mobilvírusok: üzenet az F-Secure-nak


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.