Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Megjelent az első trójai, mely használhatatlanná teszi a mobilokat

(2005. április 06.)

- F-Secure -

Az F-Secure által észlelt új trójai használhatatlanná teszi a fertőzött mobilkészülékeket.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Vírus statisztikák
F-Secure

A Fontal.A névre keresztelt kártevő a Symbian Series 60 operációs rendszert futtató telefonokat képes megfertőzni. A Kill Saddam By OID500.sis nevű fájl maga a trójai, ebből következik, hogy önmagától nem is terjed - a felhasználónak kell letöltenie és feltelepítenie a telefonra. A legbiztosabb védekezés tehát az, ha csak megbízható forrásból származó programokat installálunk, és valamilyen antivírus megoldással védjük készülékünket.


A kártevő egy hibás font-fájlt (betűkészletet) telepít a készülékre, ami megakadályozza, hogy újraindításnál felálljon a rendszer. Ezért ha a telefon megfertőződött a Fontal.A-val, nem szabad megpróbálni rebootolni, hiszen többé nem fog elindulni, mert végtelen ciklusba kerül. Jelenleg az egyetlen megoldás a mobil újraformázása, mely azonban minden, a készüléken tárolt adatot töröl.

Ráadásként a trójai felülírja az appmngr.app fájlt (az alkalmazás-menedzsert), ezért az használhatatlanná válik, és sem magát a kártevőt, sem egyéb, már korábban telepített programot sem lehet eltávolítani a készülékről.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus build 35-ös (2005. április 6-ai) vagy frissebb adatbázissal képes felismerni a kártevőt, és ezáltal figyelmeztetni a felhasználót.

2005. április 7.
Az F-Secure honlapján ma délelőtt megjelent az eltávolítási útmutató - a probléma mégsem olyan súlyos, mint azt tegnap először gondolták. A fertőzés után lehetőség van újabb programok telepítésére, ezért vagy a Mobile Anti-Virus termék letöltésével, majd telepítésével és futtatásával távolítható el a trójai, vagy bármilyen fájl-kezelő szoftverrel kézzel orvosolható a probléma. Utóbbi esetben keressük meg az c:\System\apps\appmngr\appmngr.app fájlt, töröljük, majd indítsuk el az alkalmazás-menedzsert, és uninstalláljuk a kártevőt tartalmazó SIS állományt.
 Kapcsolódó írásaink:
Újabb MMS-en terjedő féreg
Mobilvírusok: üzenet az F-Secure-nak
Újabb mobil féreg a láthatáron


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.