Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Az F-Secure alelnöke a mobil kártevőkről

(2005. május 05.)

Az F-Secure mobilvírusokkal foglalkozó sajtóreggelijén lehetőségünk nyílt interjút készíteni Antti Vihavainennel, a finn biztonságtechnikai cég alelnökével. Olvasóink megismerhetik a szakember véleményét a jelenlegi fenyegetésekkel és védekezési lehetőségekkel kapcsolatban.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
F-Secure

VH: Hogyan értékeli a mobil kártevők jelenlegi helyzetét?

A.V.: Napjainkban még nem számít kritikusnak a helyzet, bár a mobil eszközökre készített kártékony kódok növekvő száma mindenképp figyelemreméltó. Jelenleg a felkészülésre kell koncentrálnunk, mivel gyakorlatilag bármikor kitörhet egy komolyabb járvány. Akkor már késő lenne a megoldáson gondolkozni, addigra kész tervekkel és eszközökkel kell, hogy rendelkezzünk.

VH: Tudomása szerint eddig hány mobilvírus jelent meg?

A.V.: A legutolsó általam ismert szám az 54. Bár ha figyelembe vesszük a néhány hete talált „52-es trójai csomagot”, akkor száz fölé emelkedik a számuk, ám ezek nagy része csupán variáns, és valójában tíz körül van a mobil kártevő családok száma.

VH: Ezek a számok mindenképp óvatosságra intenek. Konkrétan azonban milyen kártevők jelennek meg mobil eszközökre?

A.V.: Alapvetően itt is azokat az elnevezéseket használhatjuk, mint a PC-s világban: vannak a férgek, melyek önmagukat másolják (igaz, ehhez felhasználói interakcióra van szükség, hiszen fogadni kell a fertőzött állományt, és le is kell futtatni azt), vannak vírusok, melyek a futtatható fájlokhoz fűzik hozzá magukat, és trójai programok, melyek hasznos alkalmazásnak álcázzák magukat, miközben valójában kártékony szoftverek.

VH: Mely mobil készülékeket fenyegetik a vírusok?

A.V.: Azt mondanám, hogy megfelelő erőfeszítések árán minden mobilkészülék támadható. Egyszerűen nem létezik sebezhetetlen rendszer, és még a zárt operációs rendszert használó telefonok sincsenek biztonságban. Nemrég egy lengyel egyetemista fél évnyi munkával létrehozott egy olyan ARM emulátort, amelyen futó program képes volt áttörni a Java sandbox biztonsági korlátait. Vannak „megszállottak”, akik időt, pénzt és erőforrásokat nem sajnálva próbálják kihasználni a biztonsági rendszereket. Jelenleg a Symbian operációs rendszerű telefonok a legelterjedtebbek, ezért ezeket is támadják a legtöbben.

VH: Jelenleg mennyire terjedtek el ezek az említett okostelefonok?

A.V.: Kb. 20-25 millió Symbian alapú telefont adtak el tavaly, a Nokia közlése szerint idén ennek a duplájával számolnak.

VH: A vírusok terjesztésén kívül még mire használhatják a bluetooth technológiát a hackerek?

A.V.: Vannak különféle hacker-segédprogramok, melyek kimondottan egy-egy fajta mobil megtámadására lettek kifejlesztve, pl. telefonkönyv és egyéb személyes adatok ellopására. A különféle Bluetooth megvalósításokban már nem egyszer találtak hibákat, a gyártók ezeket természetesen ki is javították.

VH: Mit javasol a felhasználóknak, hogyan védhetik meg mobil készülékeiket a támadásokkal szemben?

A.V.: Józan ész! Ugyanazokat a tanácsokat lehetne elmondani, mint a PC-s felhasználók számára. Próbáljanak logikusan, józanul gondolkozni. Ha kapnak egy fájlt, ne fogadják el és ne telepítsék azonnal, legyenek gyanakvóak. Ne látogassanak el hacker-weboldalakra, mert számos trójai kerülhet a rendszerükre. Nem utolsó sorban pedig, használjanak valamilyen antivírus terméket, amely megvédi a rendszerüket.

VH: Sokféle mobil kártevő létezik, Ön szerint melyik a „leggonoszabb”?

A.V.: Nos, erre nem egyszerű választ adni... Ugyebár van a Locknut, mely tönkreteszi a telefonokat, és csak a készülék újraformázásával lehet eltávolítani őket – így viszont elvesznek a tulajdonos adatai. Szerencsére a Locknut egy trójai, azaz nem terjed, hanem a felhasználónak kell letöltenie és futtatnia, ezért csak korlátozott mértékben okoz károkat. A CommWarrior az MMS-en való terjedésével pedig hatalmas telefonszámlát tud generálni, tehát pénzbeli károkat okoz.

VH: Az első mobil vírust, a Cabirt a 29A hackercsapat egyik tagja készítette. Mi a véleménye az ilyen, proof of concept kártevőket készítő emberekről, csoportokról?

A.V.: Végső soron ők is a rosszfiúk közé tartoznak, hiszen vírusokat és egyéb kártékony kódokat készítenek, sőt ami még rosszabb: ezeket nyilvánosságra is hozzák. Ez kétségtelenül veszélyes és káros. Mondjanak bármit is magukról, ha ők nem lennének, most a Cabir sem terjedne már húsz országban.

VH: Napjaink egyik legfelkapottabb témája ez az egész mobilvírus mizéria. Ön szerint a média csak felfújja a dolgot, vagy valódi a veszély?

A.V.: Tény, hogy nagy a felhajtás, racionálisabban kéne kezelni a problémát. Nagyobb hangsúlyt kéne fektetni az oktatásra és meg kell nyugtatni, fel kell készíteni az embereket. A jelenlegi veszély minimális, a felhasználóknak pedig nem szabad idegeskedniük – mind a készülékgyártók, mind a mobil-szolgáltatók foglalkoznak a problémával, és mi, az F-Secure-nál is próbálunk segíteni a tájékoztatásban és védekezésben.

VH: A jelenlegi fenyegetéseket nagyrészt áttekintettük, azonban ha a jövőt nézzük, milyen újdonságokra számít a kártevők terén?

A.V.: Engedje meg, hogy erre a kérdésre inkább ne válaszoljak, nem szeretnék ötleteket adni a rosszfiúk számára.

VH: Rendben, ez érthető. Zárszóként mit üzenne a Vírus Híradó olvasói számára?

A.V.: Nem lehet elégszer elmondani: a józan ész a legjobb fegyver a kártevők ellen. Ennek ellenére, ha nem biztosak magukban, látogassanak el a mobil-készülékekre optimalizált http://mobile.f-secure.com/ weboldalra, és töltsék le az F-Secure Mobile Anti-Virus 30 napos próbaverzióját, melynek segítségével meggyőződhetnek, tiszta-e a készülékük. Nem utolsó sorban pedig fontos a tájékozottság, ha tehetik, informálódjanak a mobil világot érintő legújabb fenyegetésekről is.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.