Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Több országban is terjed az MMS vírus

(2005. május 12.)

- F-Secure -

A Cabir mobilvírus után a CommWarrior MMS-en terjedő kártevő is egyre több országban bukkan fel.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok

A CommWarrior március elején jelent meg, és azzal tűnt ki mobiltelefonokra készített kártevők egyre népesebb táborából, hogy bluetooth-os terjedési képessége mellett multimédiás üzenetek által is képes sokszorosítani magát. Az F-Secure értesülései szerint a féreg már három országban terjed: Indiában, Ománban és Írországban.

Habár ezen észlelések egymástól függetlenek és izoláltak, az biztos, hogy a kártevő szabadon terjed. Az MMS replikációs képessége miatt pedig valószínű, hogy szélesebb körben fog megjelenni, mint a csak rádiós kapcsolaton fertőző Cabir.

A CommWarrior figyeli a mobil készülék óráját, és nappal (reggel 8-tól éjfélig) bluetooth-on terjed, míg éjszaka (éjféltől reggel 7-ig) multimédiás üzeneteket küldözget a telefonkönyvben lévő számokra. Mivel véletlenszerű idő telik el el két MMS kiküldése között, ezért nem jósolható meg előre, hogy adott idő alatt hány címzetthez jut el a fertőzött üzenet, mindenesetre legkésőbb a számla készhezvételekor a telefon tulajdonosa értesülni fog a féreg tevékenységéről.


Rádiós terjedésnél alapvetően egyszerű elindítani a kártevőt, hiszen csak az IGEN gombot kell nyomogatni. MMS-nél már bonyolultabb a helyzet, mivel először le kell menteni az üzenethez csatolt telepítőfájlt, majd utána kézzel kell futtatni a férget. Mivel ehhez komolyabb felhasználói interakcióra van szükség, és az emberek egyre gyanakvóbbak, a CommWarrior a megtévesztésre játszik. Feltételezhető, hogy a telefonkönyvben szereplő kontaktok címjegyzékében a vírusos készülék gazdája is szerepel, ezért eleve úgy tűnik, mintha egy ismerőstől érkezne az üzenet, melynek tartalma is a gyanú elaltatására lett megfogalmazva. Ez a trükk meglepő módon hatásos, melyet a kártevő terjedése is bizonyít.

Időközben a „Cabir-sújtotta” országok száma Svájccal és Új-Zélanddal 23-ra emelkedett. Mindkét kártevő ellen védelmet nyújt az ingyenesen kipróbálható F-Secure Mobile Anti-Virus szoftver.
 Kapcsolódó írásaink:
Az F-Secure alelnöke a mobil kártevőkről
Terjed az első MMS vírus!


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.