Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

A Cabir terjedése képekben

(2005. május 17.)

A legfrissebb adatok szerint már 23 országban fertőz a Cabir mobilvírus – kérdéses, hogyan is tudott ennyire elterjedni?
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
Hírlevél

Az emberek gyakran teszik fel a kérdést: hogyan is terjednek a mobil kártevők? A Vírus Híradó nemrég indult rovatában igyekszünk minden mobilvírussal kapcsolatos információt átadni olvasóink számára, és nem utolsó sorban a tévhiteket is szeretnénk eloszlatni.

A mobilvírusok terjedése írásunkban általánosan mutatjuk be, hogyan is fertőzhetnek a hordozható készülékekre írt kártevők. Az érdeklődők miatt most konkrét példán fogjuk bemutatni, hogy a valós életben hogyan terjed az első mobilvírus, a Cabir. A képek az F-Secure RF laboratóriumában készültek, mely rádiófrekvenciás szempontból teljesen le van árnyékolva, hogy véletlenül se juthasson ki az aktuálisan vizsgált kártevő.
Mint az a képeken is látható, háromszor kell az IGEN gombra kattintani (még egy biztonsági figyelmeztetés is megjelenik), hogy települjön a Cabir. Vajon miért teszik ezt az emberek? Az F-Secure szakemberei végeztek egy felmérést, melyből kiderül, hogy a telefon tulajdonosait idegesíti, hogy állandóan felbukkan a bluetooth-os fájlfogadás ablak, és hiába nyomják ki a NEM opció választásával, az újra és újra jelentkezik. Végül egyszerűen megunják, és mivel a NEM választás látszólag „nem működik”, kipróbálják az IGEN-t... Pedig ha csak néhány méterrel arrébb sétálnának, és eltávolodnának a fertőzött készüléktől, akkor nem zaklatná őket tovább a kártevő – ehhez azonban tudniuk kell, mivel is állnak szemben.

Egy káros jelenség jelent meg a mobilos fórumokon: sokan ilyen helyeken kérnek segítséget vírusfertőzés esetén, és mivel általában laikusok látogatják a fórumokat, azok egyszerűen a készülék újraformázását javasolják megoldás gyanánt. Tény, hogy ez megoldja a problémát, azonban elveszik a készüléken tárolt minden személyes adat – valójában szinte az összes kártevő eltávolítható formázás nélkül, antivírus program használatával, ilyen pl. az F-Secure Mobile Anti-Virus.

Amennyiben olvasóink közül valaki mobil kártevővel találkozik, bizalommal forduljon hozzánk, és megpróbálunk segíteni! Üzenetét a következő linken küldheti el számunkra: Kérdés / Vélemény


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.