Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Rohamosan terjed az MMS-féreg

(2005. június 19.)

- F-Secure -

Az F-Secure felmérése szerint a CommWarrior MMS-en terjedő mobil kártevő már 11 országban bukkant fel.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
F-Secure

A CommWarrior március elején jelent meg, és azzal tűnt ki mobiltelefonokra készített kártevők egyre népesebb táborából, hogy bluetooth-os terjedési képessége mellett multimédiás üzenetek által is képes sokszorosítani magát.

A féreg először csak Indiában, Ománban és Írországban szedte áldozatait (a terjedéséhez használt MMS-ek küldözgetése magas telefonszámlát vonz magával), június közepére azonban már tizenegy országból jelezték a kártevők felbukkanását, a jelenleg ismert lista:

1. Írország
2. India
3. Omán
4. Olaszország
5. Fülöp-szigetek
6. Finnország
7. Görögország
8. Dél-Afrika
9. Malajzia
10. Ausztria
11. Brunei

A fertőzött telefonok tulajdonosai elmondták: azért telepítették fel az ismeretlen állományt, mert egy ismerősüktől kapták. A gyakorlat tehát azt mutatja, hogy tökéletesen működik a víruskészítők által használt trükk, mely az emberek hiszékenységére és jóindulatára épít. Még olyan vállalatok dolgozóit is át tudta verni a Commwarrior, akiket kimondottan figyelmeztetett a vezetőség, hogy véletlenül se telepítsenek semmilyen MMS-ben érkező programot – ők is azt hangoztatták, hogy bíztak az ismerősüktől származó üzenetben.

Ebből az következik, hogy az emberek nagy része még nem ismerte fel a különbséget aközött, hogy valójában egy barátjától kap üzenetet, vagy egy kártevő küld vírust az ismerőse telefonján keresztül. Valószínűleg ez arra vezethető vissza, hogy a mobil készüléket egy személyes, kizárólag egy adott emberhez kapcsoló tárgynak tekintjük – a mobil kártevők elterjedésével azonban mindenkinek felül kell vizsgálnia ezen álláspontját.

Napjainkban azonban nem csak a Commwarrior fertőzi az okostelefonokat, újabb variánsa jelent meg a Skulls trójainak. Az L változat az F-Secure Mobile Anti-Virus kalózkópiájának hirdeti magát, ám valójában a Skulls.C kisebb módosításokon átesett testvére. A trójai elindítása után biztonsági figyelmeztetés jelenik meg, mivel az alkalmazás nem tartalmaz digitális aláírást. Amennyiben a felhasználó ezt nem veszi figyelembe, és mégis a futtatás mellett dönt, megjelenít egy üzenetet, végül tönkreteszi a mobil készüléken lévő alkalmazásokat:

„F-Secure Antivirus protect you against the virus. And don`t forget to update this!”
„Az F-Secure Antivírus megvéd a vírusoktól. Ne feledd frissíteni az alkalmazást!”

Az F-Secure arra figyelmeztet, hogy csak hivatalos forrásból származó programokat telepítsünk telefonunkra, és a vírusvédelmi cég által kiadott termékek a Symbian digitális aláírásával vannak ellátva, mely által a felhasználó megbizonyosodhat annak eredetiségéről.
 Kapcsolódó írásaink:
Több országban is terjed az MMS vírus


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.