Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Mobilvírus járvány 2007-ben

(2005. június 22.)

- ZDNet -

Elemzők szerint az első, méreteiben sokkoló mobilvírus járványra 2007 végéig kerülhet sor.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A mobil kártevők terjedése
Mobilvírusok
F-Secure

Egyelőre sem a vállalatoknak, sem a magánszemélyeknek nem kell tartaniuk a PC-ken már látott Slammer- vagy Blaster-szerű mobiltelefonokat érintő vírusjárványra, ugyanis egy globális méretű járványhoz számos előfeltételnek kell teljesülnie.

18 hónap múlva azonban akár mindennaposak is lehetnek a nagyobb fertőzések, és önmagukban a készülékekre telepített antivírus szoftverek sem segíthetnek. A Gartner két kutatója, John Pescatore és John Girard a hónap elején publikált tanulmányukban kitérnek arra, hogyan készülhetnek fel a nagyvállalatok a mobiltelefonokat és PDA-kat fenyegető kártevők elleni védekezésre. A szerzők szerint 2007 előtt nem valószínű, hogy olyan gyorsan terjedő mobilvírus lát napvilágot, mely világszerte károkat okozna.

A két fontos tényezője, mondhatni előfeltétele van egy világméretű járványnak. Először is azoknak az okostelefonoknak, melyek sebezhetők a kártevők által, közel 30 százalékos piaci részesedést kellene elérniük, másodsorban pedig mindennapivá kéne válnia a futtatható fájlok telefonok közti cseréjének.

„A vírusok és férgek nem tudnak elegendő mobil készüléket megfertőzni, amíg azok elterjedtsége nem éri el a 30 százalékot, és a tulajdonosaik nem használják a mindennapi munkához a fájlcserét,” mondta Pescatore és Girard. „Az elemzések szerint 2007 végére megvalósulhatnak ezen feltételek, az okostelefonok penetrációja eléri, sőt, meg is haladhatja a kritikus 30 százalékot; az emberek pedig természetesnek fogják venni a fájlok egymás közti csere-beréjét,” tették hozzá a kutatók.

Warren Chaisatien, az IDC Australia vezeték nélküli részlegének menedzsere szerint 2008-ig várhatunk az első nagyobb mobilvírus járványra. „Napjainkban még csupán nagyon kevés olyan készülék van forgalomban, mely veszélyeztetett. A víruskészítők számára továbbra is a személyi számítógépek az elsődleges célpontok.”

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy amint elérik a „kritikus tömeget” az okostelefonok, a szolgáltatóknak is foglalkozniuk kell a problémával. A kliens-alapú, azaz a mobil készülékre telepített vírusvédelem ugyanis nem jelent igazi megoldást – a problémát alapjaiban kell elfojtani, és ehhez feltétlenül szükséges a telefonhálózatok védelme. Amennyiben már a hálózaton meg lehet fogni a kártevőket, és így nem juthatnak el az ügyfelek készülékeire, gyakorlatilag megoldódik a probléma. A mobilokon lévő biztonsági programoknak csupán az utolsó bástya szerepét kellene ellátniuk, ha valamilyen oknál fogva a hálózattal integrált vírusvédelem nem látná el jól a feladatát.

Mikko Hyppönen, a finn F-Secure igazgatója „a következő egy, talán két évben” még nem vár olyan mobilvírusokat, melyek a PC-s hálózati férgekhez hasonló globális járványokat tudnának okozni. „Mindenesetre a Commwarrior MMS-en terjedő kártevő figyelemreméltó, már számos országból jeleztek fertőzéseket,” tette hozzá.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.