Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

A mobilvírusok köztünk vannak

(2005. július 02.)

- F-Secure -

Újabb symbianos trójai veszélyezteti az okostelefonokat, miközben Helsinkiben már az utcán is el lehet kapni egy-egy mobil kártevőt.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A Bluetooth technológiáról
A mobil kártevők terjedése
Hírlevél

Mikko Hyppönen, az F-Secure vezetője a napokban beletörődve tapasztalhatta meg, hogy a CommWarrior mobilvírus egyre jobban terjed hazájában is. Antivírus blogján beszámol róla, hogy miközben Helsinki belvárosában a piros lámpánál várakozott autójával, mobiltelefonjával bluetooth-os kapcsolatot kívánt létesíteni valaki.

Kíváncsiságból elfogadta a fájlátvitelt, és a készülékre telepített antivírus szoftver azonnal jelezte a CommWarrior.B variáns megjelenését. A néhány méterre lévő autósok közül minden bizonnyal fertőzött volt valakinek a telefonja, és habár az ember tisztában van a mobilkártevők létével, mégis kijózanítóan hat személyesen, nem a laborban, hanem az utcán megtapasztalni a vírus jelenlétét.

Közben újabb symbianos trójai jelent meg: a Doomboot.A névre keresztelt kártevő indítása után a CommWarrior.B variánsát telepíti a készülékre. Trójai programok már eddig is gyakran telepítették például a Cabir féreg különféle változatait, azonban a Doomboot az első, mely az MMS-en is terjedni képes CommWarriort is tartalmazza.


A trójai különösen veszélyes, hiszen futtatása során úgy változtatja meg a mobil készülék beállításait, hogy később ne lehessen újraindítani azt, és csak teljes formázással lesz újra használható a telefon. Mivel indítása után azonnal aktiválja a CommWarriort, mely bluetooth rádión keresztül próbál terjedni, néhány óra alatt lemeríti az akkumulátort, a fertőzés után alig marad ideje a felhasználónak a kártevő eltávolítására. Ha ez nem sikerül, búcsút inthet a készüléken tárolt adatoknak, hiszen a formázás során azok menthetetlenül el fognak veszni.

A Doomboot.A sok más trójaihoz hasonlóan symbianos játéknak álcázza magát, és telepítése után sem őt magát, sem a CommWarrior férget nem lehet látni a futó programok listáján. Mivel roppant nehéz észrevenni a fertőzés tényét, a megoldás valamilyen mobil készülékre készített antivírus szoftver állandó használata lehet.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.