Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Már 87 különféle mobilvírus terjed

(2005. szeptember 28.)

- F-Secure -

Az F-Secure weblogján érdekes és tanulságos információk jelentek meg az okostelefonokat fenyegető mobil kártevőkről.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
mobilvirus.lap.hu

A finn vírusszakértők jelenleg 87 különböző mobilvírust tartanak számon, ha pedig precízek akarunk lenni, ezek között számos féreg és trójai található, a szó szoros értelmében, definíció szerint pedig alig néhány "igazi vírusról" van szó.

A 87 között csupán öt olyan kártevő van, mely nem Symbian operációs rendszerű telefonokat fertőz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Symbian nem elég biztonságos, egyszerűen arról van szó, amit a PC-knél már megfigyelhettünk: elterjedt rendszerekre készítenek vírusokat.

A mobil kártevők fertőzésével kapcsolatban tanulságos információkat gyűjtöttek az F-Secure munkatársai. Szinte már a csapból is az folyik, hogyan és miként lehet felismerni, illetve védekezni a mobilvírusok ellen, ennek ellenére számuk és elterjedtségük egyre csak növekszik.

Mint arról korábbi írásainkban már beszámoltunk, a symbian alapú férgek és trójai programok általában csak számos figyelmeztetés után képesek feltelepülni az áldozat telefonjára, ezért könnyen hibáztathatjuk a felhasználót, ha mindezek ellenére is megkap egy-két kártevőt. A helyzet azonban nem ennyire fekete-fehér.

Egyrészt számos olyan symbian alkalmazás létezik, mely megköveteli a rádiós hálózat aktiválását a helyes működés érdekében, másrészt egyre jobban terjednek a szintén bluetooth kapcsolatot igénylő közösségi szoftverek: ezekkel általában szociális kapcsolatokat lehet feltérképezni, ismeretségek alapján.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyes Cabir variánsok olyan agresszíven próbálnak terjedni és emiatt folyamatosan bluetooth kapcsolódási kérelmeket intéznek a mobil készülék tulajdonosához, hogy az illető előbb-utóbb megunja és frusztráltságában az IGEN gombot fogja megnyomni.

Az eddigi tapasztalatok szerint a védekezéshez igen hatékony eszköz az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvere, mely az eddig ismert kártevők 74 százalékát heurisztikus detektálással, tehát még a pontos vírusdefiníciók ismerete előtt képes volt felismerni, és ellene védelmet nyújtani.

Végül egy lista azon országokról, melyekben már észlelték a CommWarrior MMS-en is terjedni képes mobilférget:

1. Írország
2. India
3. Omán
4. Olaszország
5. Fülöp-szigetek
6. Finnország
7. Görögország
8. Dél-Afrika
9. Malajzia
10. Ausztria
11. Brunei
12. Németország
13. Egyesült Államok
14. Kanada
15. Egyesült Királyság
16. Románia
17. Lengyelország
18. Oroszország
19. Hollandia
20. Egyiptom
 Kapcsolódó írásaink:
Az új mobilvírus már a PC-ket is támadja


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.