Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Továbbra is terjednek a Cabir variánsok

(2005. október 25.)

- F-Secure -

Tegnap este újabb variánsa jelent meg a Cabir mobilféregnek, mely több tulajdonságban is különbözik elődeitől.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A mobil kártevők terjedése
mobilvirus.lap.hu

Az F-Secure víruskutatói tegnap jelentették be az új Cabir.AA mobilkártevő felbukkanását. A korábbi változatoktól eltérően ez már nem csak kisebb változásokat tartalmaz, hanem teljesen újrafordították a kódját, és a féreg indítása közben egy képet is megjelenít a telefon képernyőjén.

A féreg bluetooth rádiós kapcsolaton keresztül képes terjedni, egy INBOX.sis nevű fájlt küldözget a potenciális áldozatok telefonjára. A Symbian készülékeken életképes kártevő indítása után azonnal újabb készülékeket kezd keresni, hogy folytathassa terjedését. Azokra a készülékekre, melyeken le van tiltva a bluetooth rádió, nem jelent veszélyt a Cabir.AA.

Érdekesség, hogy a finn szakemberek új, elektromágnesesen árnyékolt RF laborjában készítettek egy videofelvételt is, mely a Cabir.AA terjedését mutatja be. Az érdeklődők az alábbi címről tölthetik le az összeállítást (vigyázat, 13 megás fájl!): cabir_aa_small.wmv

Eközben a CommWarrior MMS-féreg is tovább szedi áldozatait: egyre többször lehet hallani a médiában a multimédiás üzenetek által is terjedni képes kártevő által okozott magas telefonszámlákról és fertőzött készülékekről. Az északi országokban ezért több mobilszolgáltató is figyelmeztetéseket küldött ügyfeleik számára, hogy ne dőljenek be a CommWarrior trükkjeinek.

Az F-Secure frissítette gyorsmentesítőjét, így az ingyenes F-Commwarrior segédprogrammal mind az A, B és C variáns is eltávolítható a fertőzött mobilokról.
 Kapcsolódó írásaink:
Veszélyesebb az új CommWarrior
Már 87 különféle mobilvírus terjed
Rohamosan terjed az MMS-féreg


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.