Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Védtelen ausztrál Wi-Fi hálózatok

(2005. november 14.)

- ZDNet -

Az ausztrál WhiteHat biztonságtechnikai cég fél óra alatt ötszáznál is több védtelen vezeték nélküli hálózatot észlelt Sydney üzleti negyedében.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Egy pénteken tartott hacker-konferencián Jason Hart, a WhiteHat igazgatója előadásában elmondta, hogy egy harminc perces wardrive során 751 vezeték nélküli hálózatot találtak Sydney-ben. Wardrive alatt azt a tevékenységet értjük, mikor emberek hordozható számítógépekkel, Wi-Fi eszközökkel és antennákkal felszerelkezve autóval járják a várost, és vezeték nélküli hálózatokat keresnek.

A Wi-Fi hálózati megoldások napjainkban tapasztalható terjedése mellett nem meglepő ez a szám, az azonban már megdöbbentő, hogy a 560 esetben teljesen védtelen volt a hálózat, semmilyen titkosítást nem alkalmaztak rajta az üzemeltetők. Szintén érdekes, hogy 260 hálózat esetében még a készülék gyári beállításait sem változtatták meg, ezek az alapértelmezett azonosítójelüket sugározták az éterbe. Ez azt sejteti, hogy az adminisztrátorok gyakorlatilag hozzá sem nyúltak a készülékekhez. Biztonsági szempontból roppant veszélyesek az ilyen hálózatok, hiszen hackerek könnyedén fel tudják törni őket, és kényes információkhoz férhetnek hozzá.

Hart nem lepődött meg a felmérés eredményén: „sajnos túl sok rendszergazda nincs tisztában a vezeték nélküli hálózatok veszélyeivel. Ebben az esetben pedig dollármilliókat is beruházhatnak a cégek a biztonságba, mindig a leggyengébb láncszemet fogják kihasználni a támadók.”

Hazánkban is egyre jobban terjednek az otthoni vezeték nélküli hálózatok. Néhány alapvető beállítással megnehezíthetjük, sőt, a jelenlegi ismereteink szerint akár lehetetlenné is tehetjük az illetéktelen behatolást. Nagyon fontos, hogy ne a gyári beállításokkal üzemeltessük a Wi-Fi routereket, hanem változtassuk meg az SSID azonosítót, tiltsuk le az SSID broadcastot, használjunk MAC szűrést, illetve a legfontosabb, hogy kellően bonyolult és hosszú jelszóval alkalmazzuk a WPA titkosítást.
 Kapcsolódó írásaink:
Hackerek paradicsoma: WiFi hálózatok


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.