Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Száz felett a mobilvírusok száma

(2005. november 28.)

- F-Secure -

Az F-Secure nemrég azonosította a századik mobilvírust, a Cardtrap.F Symbian férget, és még további három új mintát is észlelt a Cardtrap.G, a Skulls.S és a Locknut.C kártevőkből.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
mobilvirus.lap.hu

Az első valódi mobilvírus, a Cabir 2004-es megjelenése óta több mint száz mobilkészülékekre írt rosszindulatú kódot fedeztek fel, és számuk hétről-hétre növekszik.

Az első valódi mobilkártevőt, a Cabirt 2004 júniusában észlelték az F-Secure kutatói. A Cabir 27 variánsával azóta a legelterjedtebb mobilvírus családdá nőtt: a kártevő több mint 23 országban terjed szabadon. A mobilplatformokat tekintve a Symbian rendszert használó készülékekre íródott a legtöbb – 95 darab – rosszindulatú kód, Palmtopra három, míg Pocket PC-re mindössze két darab mobilvírus készült. A mobilvírusok egyelőre nem okoznak óriási veszteségeket a készülékek használóinak: leginkább a telefonon tárolt adatok elvesztése és a számlázási összeg növekedése tapasztalható.

A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetekben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenséggé vált az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ez a jelenség volt tapasztalható például a Live 8 koncerten és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság helyszínén.

A mobilvírusok által okozott kár mértéke összességében egyelőre csekély, hiszen a Symbian operációs rendszert használó készülékek aránya is alacsony. Napjainkban mintegy 1,5 milliárd mobiltelefont használnak világszerte, a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint 2010-re viszont megduplázódik a mobilkészülékek száma. Az Ovum piackutató cég szerint az adott évben eladott okostelefonok száma 2007-ben elérheti a 100 millió darabot, míg az IDC piackutató cég adatai szerint 2007-re a mobil károkozók által veszélyeztetett okostelefonok adják majd az intelligens mobileszközök 85 százalékát.

„Jelenleg még nem tudni, milyen méretű problémát fognak okozni a mobil kártevők. Összehasonlításképpen: 1995-ben mindössze 100 darab új számítógépes vírus készült, míg napjainkban körülbelül naponta jelenik meg ennyi kártevő. Bár a PC vírusokhoz hasonló járvány előjelei még nem tapasztalhatók, a mobilvilágra leselkedő fenyegetések tisztán láthatók, mivel a kártékony kódok egyre fejlettebbek” – mondta el Antti Vihavainen, az F-Secure mobilbiztonsági szolgáltatások alelnöke.

Az utóbbi hetek mobilvírusairól
A Cardtrap.F és G Symbian SIS fájl trójai programok, melyek letiltják a telefonba épített rendszeralkalmazások futását, és Windows férgeket, Win32.Rays, Win32.Padobot.Z és Win32.Cydog.B kártevőket másolnak a telefon memóriakártyájára. A Cardtrap.F ezenkívül számos Cabir változatot, többek között a Cabir.C férget is telepíti a készülékre. Ha a felhasználó PC segítségével próbálja meg leolvasni a memóriakártya tartalmát, véletlenül aktiválhatja a Win32.Rays férget. A Cardtrap.F és G trójaiak Doomboot.A trójai komponenseket is felraknak a telefonra, amelyek megakadályozzák, hogy a telefon bebootoljon.

A Locknut.C egy rosszindulatú SIS fájl trójai, amely Symbian Series 60 mobiltelefonokhoz készült javításnak álcázza magát. A Locknut.C installálásakor a kártevő egy futtatható fájlt telepít a készülékre, amely tönkreteszi a kritikus rendszer összetevőt. Ezzel a művelettel minden alkalmazást megbénít a telefonon. A Locknut.C egy Cabir.B kártevőt is feltesz a készülékra, de ez nem indul el automatikusan, mivel a Locknut.C minden alkalmazást hatástalanít a fertőzött telefonon, így a Cabir.B-t is.

A Skulls.S a Skulls.C trójai legújabb variánsa, a trójai alkotófájljai szinte teljesen megegyeznek a Skulls.C elemeivel. A legfőbb különbség, hogy a Skulls.S több alkalommal Cabir.F-et tesz fel a készülékra. Ha Skulls.S-et telepítik, csak a telefon hívó és hívásfogadó funkciói működnek, használhatatlan lesz minden egyéb funkció – így az SMS- vagy MMS- használat, böngészés, fényképezés.

Az F-Secure mobil eszközökre készített antivírusának ingyenes próbaverziója az alábbi címen érhető el: Vírusvédelem mobil készülékekre


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.