Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Újfajta kártevők mobil eszközökre

(2006. február 28.)

- F-Secure -

Korábban nem látott működési elvű kártevők jelentek meg mobiltelefonokra és Pocket PC kéziszámítógépekre.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok

Symbian okostelefonra már számos mobilvírust, trójait és férget készítettek, ezek mindegyike a Symbian operációs rendszeren volt működőképes. A most megjelent Redbrowser.A az első J2ME (Java mobilkészülékekre) nyelven írt trójai, mely bármilyen, Java támogatással rendelkező telefonon működőképes. Ilyen készülékekből nagyságrendekkel többféle modell létezik, mint Symbian okostelefonokból, így a veszély is magasabb.

A trójai ingyenes SMS-ek általi WAP szolgáltatást ígér (a szabvány lehetővé teszi, hogy szöveges üzenetek formájában történjen a kommunikáció), valójában azonban emelt díjas orosz számokra küldözgeti az SMS-eket. A gyanútlan felhasználó rossz esetben csak a telefonszámla kézhezvétele után értesülhet az átverésről, az összeg pedig igen magas is lehet, hiszen indítása után végtelen ciklusban, folyamatosan küldi az üzeneteket a kártevő.

A Redbrowser.A széles körű terjedését az gátolja, hogy orosz nyelvű a kezelőfelület, így minden bizonnyal csak Oroszországban és a szomszédos államokban okozhat gondokat a kártevő. Mivel a trójaiban tíz, fixen kódolt emelt díjas telefonszám található, a mobilszolgáltatók részéről elvileg megoldható ezek szűrése, és a károk minimalizálása.

Az F-Secure tájékoztatása szerint a Mobile Anti-Virus for Symbian termékük Version = 2006-02-27_04 frissítéssel képes felismerni a kártevőt – bár ez a védelem nyilvánvalóan csak Symbian telefonokon hatásos.

A mobilkártevőkkel kapcsolatos másik friss hír egy olyan PC – Pocket PC vírus megjelenése, mely mindkét platform megfertőzésére képes. A kísérleti (proof of concept), Crossover névre keresztelt kártevő alapvetően asztali Windows operációs rendszereket fertőz, azonban ha a rendszerhez csatlakozik egy Pocket PC, akkor szinkronizáció során felmásolja magát, és letörli a dokumentumok mappa tartalmát.

A Crossover indításkor ellenőrzi, hogy milyen gazda operációs rendszeren fut, és ennek megfelelő műveleteket hajt végre. Mivel C#-ban készült, Pocket PC-ken csak akkor működőképes, ha telepítve van a mobilkészülékekre írt .Net Compact keretrendszer – ez minden újabb modellen megtalálható. Mivel a kártevő demonstrációs célokból készült, elterjedésének nagyon kicsi a valószínűsége.
 Kapcsolódó írásaink:
Mobilvírusok: immunis Toyoták
Száz felett a mobilvírusok száma
Az új mobilvírus már a PC-ket is támadja
Rohamosan terjed az MMS-féreg
A Cabir terjedése képekben


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.