Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Dobozos kémprogram mobiltelefonokra

(2006. március 30.)

- F-Secure -

A thaiföldi Vervata cég dobozos termékként árul egy Symbian okostelefonokra telepíthető kémprogramot, mellyel a küldött és fogadott hívások és szöveges SMS-ek titokban megfigyelhetők.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok

Az F-Secure víruskutatói blogjukban számoknak be a FlexiSpy nevű, hivatalosan megvásárolható és látszólag legitim módon használható mobiltelefonos kémszoftverről. Habár a forgalmazó cég szerint csupán jó szándékú telefon-monitorozásról van szó, hiába a mézes máz, ki kell jelentenünk: az alkalmazás egy trójai kémprogram, mellyel az emberek magánjellegű beszélgetéseit kémlelhetjük ki, és ezt több országban - köztük hazánkban is - büntetik.

A finn antivírus cég mobil készülékekre írt vírusvédelmi szoftvere ezért a tegnapi naptól kezdődően felismeri és eltávolítja a Flexispy.A néven azonosított kártevőt. Amellett, hogy a program alkalmas a magánszféra megsértésére, több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, mely a számítógépes kártevők közé sorolja a Vervata termékét.

Annak ellenére, hogy a cég határozottan állítja, nem trójai programról van szó, a FlexiSpy telepítés közben semmilyen információt nem ad magáról, működés közben pedig észrevétlenül bújik meg a memóriában, semmi sem utal a jelenlétére. Eltávolítani sem lehetséges, egyetlen hozzáférési lehetőség egy speciális kódsorozat begépelése.

Amennyiben a kémszoftver aktív, részletes információkat gyűjt a hívásokról és szöveges üzenetekről, majd ezeket GPRS kapcsolat segítségével a gyártó szerverére továbbítja. Az így megszerzett adatok között van a telefon IMEI száma, beszélgetés ideje, a partner telefonszáma, SMS esetén pedig az üzenet tartalma.

Az Symbian készülékeken használható F-Secure Mobile Anti-Virus terméke 81-es vagy magasabb verziószámú frissítéssel képes a kártevő felismerésére és eltávolítására.
 Kapcsolódó írásaink:
Újfajta kártevők mobil eszközökre
Újabb variánsa jelent meg az MMS féregnek


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.