Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Kamu böngészőt telepít egy új féreg

(2006. május 23.)

- news.com -

A Yahoo azonnali üzenetküldő rendszerén terjedő féreg kémszoftvert és egy ál-böngészőt telepít a fertőzött számítógépekre.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Biztonságtechnikai szoftverek

A yhoo32.explr nevet viselő kártevő egy „Safety Browser” (biztonságos böngészű) elnevezésű programot telepít, megváltoztatja az Internet Explorer (IE) kezdőlapját, és a felhasználó címlistájában található embereknek is elküldi magát.

A féreg aktivitását az elmúlt két hétben észlelték, ám meglepő módon még mindig terjed, nem fulladt ki néhány nap alatt. A legtöbb azonnali üzenetküldőn keresztül terjedő kártevő csupán néhány napig életképes, aztán a figyelmeztető hírek és a felhasználók ébersége miatt egyszerűen nem képes tovább terjedni.

A kártevő által telepített „Safety Browser” az IE webböngészőhöz hasonló ikonnal rendelkezik, és indítása után kémprogramot telepít a számítógépre. Ez az első olyan eset, mikor egy féreg ál-böngészővel próbálja csőbe húzni a figyelmetlen felhasználókat.

A yhoo32 terjedése hasonlít a többi azonnali üzenetküldőn keresztül fertőző kártevőkhöz: egy rövid üzenetet küld, amelyben lévő linkre kattintva, majd a programot letöltve és telepítve fertőzi meg a rendszert. Habár letöltés során legalább egy figyelmeztető ablak is felbukkan, a felhasználók jelentős része nem vesz róla tudomást.

A védekezés során elsődleges a józan ész használata: ne kattintsunk olyan linkekre, melyek kéretlen üzenetben szerepelnek, vagy bármi miatt gyanúsak. Emellett egy naprakészen tartott antivírus program is képes lehet megakadályozni a fertőzést.
 Kapcsolódó írásaink:
Karácsonyi féreg támadja az üzenetküldőket
Az új AIM féreg rootkitet telepít
Több nyelven beszélő MSN féreg
Egyre több vírus támad üzenőprogramokat


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.