Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Teszteltük a Microsoft OneCare vírusirtóját

(2006. június 06.)

Hosszú várakozás előzte meg a Microsoft antivírus termékének megjelenését, a végleges változat alig néhány napja érhető el az amerikai előfizetők számára.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A 90 napos próbaváltozat jelenleg bárki számára elérhető, ám kereskedelmi forgalomban egyelőre csak az Egyesült Államok lakosai vásárolhatják meg a OneCare-t. Előző cikkünkben beszámoltunk a vírusirtó megjelenéséről, most pedig első tapasztalatainkat kívánjuk megosztani olvasóinkkal.

Szerkesztőségünk tagjai elsősorban az átlagfelhasználó igényeit tartották szem előtt a szoftverrel való ismerkedés és a bemutató írása közben. Tesztünket egy virtuális gépen futtatott, naprakész frissítésekkel ellátott angol Windows XP Professional SP2 operációs rendszeren végeztük.

Böngészőből indul a telepítés
A OneCare telepítését az Internet Explorer böngészőből indíthatjuk el, melyhez egy ActiveX vezérlő letöltése is szükséges. A folyamat automatikus, amennyiben megfelelünk a követelményeknek, és elfogadjuk a licencfeltételeket, a hálózati kapcsolat sebességétől függően néhány perc alatt települ az antivírus, majd újra kell indítanunk a gépünket.

A OneCare elindulása után az angol nyelvű kezelőfelületen első észrevételünk a kémszoftvereket kereső modul hiánya volt: a reklámmal ellentétben a OneCare nem tartalmaz semmilyen antispyware programot, hanem külön kell feltelepítenünk a Windows Defendert, mely a Microsoft honlapjáról bárki számára ingyenesen elérhető. Ez ugyan gyorsan és könnyedén elvégezhető, és teljesen integrálódik a rendszerbe, mindenesetre megkönnyítené a felhasználók dolgát, ha ez alapból részét képezné a terméknek.

A biztonsági programcsomag gondoskodik az automatikus frissítések szolgáltatás és a tűzfal bekapcsolásáról, továbbá rendszeres időközönként ellenőrzi, és szükség esetén letölti a frissített vírusdefiníciós állományokat.

Nem figyeli a levelezést, jobb lett a tűzfal
Az antivírus modul valósidejű vírusellenőrzést tesz lehetővé, képes karanténba helyezni a fertőzött állományokat, és kivételeket is megadhatunk. Meglepő módon nem figyeli az elektronikus levelezést, pedig számos féreg terjed ilyen módon – az MSN Messenger üzenőprogramon keresztül érkező fájlokat azonban megvizsgálja.

A kémszoftverek elleni Windows Defender alapértelmezésként szintén valósidejű ellenőrzést végez, figyeli az Internet Explorert, a rendszerleíró adatbázist, az indítópultot és a rendszerszolgáltatásokat is – elsősorban ezeken a felületeken támadnak a spyware-ek.

A OneCare tűzfala minden eddigi windowsos tűzfalnál jobban konfigurálható. Képes automatikusan kezelni az egyes alkalmazások internetelérését, megadhatók az engedélyezett portok és protokollok, illetve egy egyszerű kattintással engedélyezhetők a megosztások és a távoli asztal szolgáltatás.

Érdemes szót ejteni a „Tune-up” opcióról, mellyel a Microsoft szerint optimalizálhatjuk rendszerünk teljesítményét. Valójában csupán a felesleges fájlok eltávolításáról, a merevlemez töredezettségmentesítéséről és az antivírus lefuttatásáról van szó. Az átlagfelhasználók számára minden bizonnyal kényelmes lehet egyetlen gombnyomással elintézni ezeket, azonban a komponens még így sem jelent forradalmi újítást.

A biztonsági mentés (backup) funkciót sajnos nem tudtuk kipróbálni, mivel CD/DVD író vagy külső merevlemez szükséges hozzá. Előbbi a virtuális gép miatt nem volt elérhető, míg a külső merevlemez nem számít túl elterjedt eszköznek. Elvártuk volna, hogy USB kulcsra, azaz pendrive-ra vagy hálózati meghajtóra tudjunk biztonsági mentést készíteni. A leírás szerint egyébként választható módon a dokumentumokról, képekről, zenékről, levelekről és egyéb fontos állományokról készíthető másolat.


A reklámokkal nem boldogult
Tesztünk során közel kétszáz különféle kártevőt vizsgáltunk meg, melyek között az elmúlt 20 év jelentősebb vírusai, férgei, makróvírusai, trójai és hátsóajtó programjai voltak megtalálhatók. Meglepő volt, hogy egy régi DOS-os kártevőt, a HLLC.Dosinfo.52480-at nem ismert fel, a többi mintával azonban jelesre vizsgázott. Kíváncsiságból ellátogattunk néhány warez és erotikus weboldalra, és letöltöttük az automatikusan felbukkanó ablakokban ajánlott programokat. Ezekkel a mai kártevőkkel (elsősorban reklám- és tárcsázóprogramok) sajnos nem tudott megbirkózni a OneCare, miközben az ellenőrzésre használt Virustotal weboldal felismerte kártékony mivoltukat.

Biztonsági szempontból nem túl szerencsés, hogy kártevő észlelése esetén a karanténba helyezés opció mellett a szabad hozzáférést is felajánlja a OneCare - véleményünk szerint ez egy gyenge láncszem, és nem tartja vissza a felhasználót egy kártékony program elindításától. Veszélyessége miatt ilyen megoldással alig találkozhatunk más antivírus programoknál.

Szakértők szerint a OneCare az évi közel 50 dolláros előfizetési díjával nem tudja felvenni a versenyt a már piacon lévő hasonló árkategóriájú, ám jóval több szolgáltatást nyújtó antivírus termékekkel. Ebben a kérdésben egyelőre nehezen tudunk állást foglalni, mindenesetre ha bővül az elérhető szolgáltatások köre, akkor az otthoni felhasználókért folytatott harcban konkurenciát jelenthet a vírusvédelemmel régóta foglalkozó cégek számára.

Zárszóként szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy aki kedvet érez a OneCare kipróbálásához, az csak biztos informatikai- és angoltudás birtokában telepítse fel a programot. Mivel új szoftverről van szó, elképzelhető, hogy a kezdeti időszakban több javítás is meg fog jelenni hozzá. Tartsuk szem előtt az antivírus szoftverekkel kapcsolatos aranyszabályt, mely szerint egy rendszeren csak egy terméket szabad használni - a OneCare dokumentációja szerint számos elterjedt antivírus programmal összeakad, mely akár súlyos problémákhoz is vezethet.

Pozitívumok:

  • könnyű kezelhetőség
  • MSN Messenger fájlküldés figyelése
  • olcsó

Negatívumok:

  • kevés beállítási lehetőség
  • nem nyújt biztos védelmet
  • a rivális termékekhez képest kicsi a tudása
  • relatíve lassú
 Kapcsolódó írásaink:
A Microsoft is belép az antivírus piacra


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.