Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Spaminvázió – a rejtélyes számok nyomában

(2006. június 12.)

Az utóbbi napokban szinte mindenki kaphatott olyan kéretlen leveleket, melyekben csupán egy-egy szám szerepelt. Az üzenetekkel az e-mail címek ellenőrzését végezték a spammerek.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Spam aranyszabályok
Spamtörténelem

Június eleje óta egyre több internetező postaládájában landolnak olyan levelek, melyek tárgysora és törzse csupán egy-egy számot tartalmaz. Szerkesztőségünket is sok olvasónk kereste meg ezzel kapcsolatban, ezért az alábbiakban egy rövid áttekintést kívánunk nyújtani a spam-ipar mai helyzetéről.

Biztonsági szakemberek egybehangzó véleménye szerint a rejtélyes számokat tartalmazó levelek segítségével e-mail címek millióit tesztelték a spammerek – ahonnan nem pattant vissza az üzenet ismeretlen címzett hibaüzenet kíséretében, az minden bizonnyal élő cím. Ezt támasztja alá az is, hogy az így ellenőrzött postafiókokba korábban nem látott mennyiségű kéretlen levél érkezett az utóbbi napokban, melyek elsősorban pénzügyi ajánlatokat tartalmaznak.

A Symantec szerint a jelenség hasonlít a 2005 februárjában felfedezett Tooso trójai program működésére, és a mostani üzeneteket egy új variáns küldözgeti a spammerek irányítása alatt.

Eközben a CipherTrust biztonságtechnikai cég arról számolt be, hogy a korábbi hónapokhoz képest májusban húsz százalékkal emelkedett a kéretlen üzenetek száma. Ez elsősorban a botnetekbe újonnan bekapcsolt zombi gépek százezreinek köszönhető, jelenleg soha nem látott méretű hálózatok állnak a hackerek és spammerek irányítása alatt. A hálózati sávszélességek és az otthoni számítógépek teljesítményének növekedésével pedig egyre több és hatékonyabb támadást indíthatnak, egyre több kéretlen levelet küldhetnek a feltört gépeket uraló bűnözők.

Dmitri Alperovitch, a CipherTrust szakembere azt is elmondta, hogy egyre több olyan spamet észlelnek, mely csupán egy képet tartalmaz, és a spammerek így grafikusan kódolják üzeneteiket. A szűrőprogramoknak csak kis része van felkészítve az ilyen üzenetek kezelésére, ezért még ha működik is tartalomszűrés, ezek a levelek általában a felhasználók postafiókjában landolnak.

A biztonságtechnikai cég figyelőhálózata által gyűjtött adatok elemzése szerint napjainkban a spam-szerverek kétharmada Tajvanon található, bár ez a szám elsősorban a legitim internet-szolgáltatóknál található kiszolgálókat jelenti, nem pedig a zombi gépeket. Tajvanon ugyanis nem szabályozza törvény a spammelést, ezért a szerverhotelekben nyugodtan elhelyezhetők ilyen célra üzemeltetett számítógépek is.

A kéretlen levelek problémája igen nehezen oldható meg, hiszen a spammerek egyre újabb technikákkal próbálják kicselezni a szűrőszoftvereket, miközben a felelőtlen felhasználók fertőzött számítógépei naponta növelik a zombi gépek számát. Nagyon fontos lenne, hogy minden internetező rendszeresen frissítse operációs rendszerét, böngészőjét és levelezőprogramját; ne kattintson gyanús linkekre, ne telepítsen fel mindenféle csábító nevű programot. A képzetlen felhasználók számos olyan komplex védelmi terméket vásárolhatnak meg, mely ellátja a számítógép vírus, kémszoftver, hálózati és egyéb védelmét.

A biztonságtechnikai szoftverek használata mellett szintén fontos, hogy vigyázzunk e-mail címünkre, minél kevesebb helyen adjuk meg. Fórumozáshoz, online tevékenységekhez célszerű regisztrálni egy vagy több ingyenes címet, és azt megadni. Amennyiben mégis kapnánk spamet, arra semmilyen esetben ne reagáljunk, hiszen bármilyen visszajelzés csak megerősítés lenne a küldő számára, hogy élő címmel van dolga.
 Kapcsolódó írásaink:
Sokan hisznek a spamnek
Egyre több spammert ítélnek el
Egyre több zombi PC a neten
Gates tévedhetett a spammel kapcsolatban
Ausztrália az élen a spam elleni küzdelemben
 Kapcsolódó linkek:

Biztonságtechnikai szoftverek
Clearswift tartalomszűrő termékek


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.