Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Kétéves az első mobilvírus

(2006. június 14.)

- ZDNet -

Antivírus cégek két éve jelentették be, hogy megjelent az első kártevő, mely mobiltelefonokat képes megfertőzni az egyre népszerűbb Bluetooth rádiós kapcsolaton keresztül.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
A mobil kártevők terjedése

2004. június 14-én a finn F-Secure és az orosz Kaspersky szinte egyszerre adott hírt az első mobilvírusról, a Cabirról, mely a Symbian operációs rendszert használó okostelefonokra jelentett veszélyt. A Cabir ugyan csak egy kísérleti kártevő volt, mégis mindenkit megdöbbentett, hogy a Bluetooth vezeték nélküli hálózati technológia segítségével a fertőzött készülék pár méteres közelében lévő mobiltelefonokat is megpróbálta megfertőzni a féreg.

Két évvel később, a szakértők már kétszáznál is több mobilvírust regisztráltak, ezek nagy része az eredeti károkozó módosított variánsa. A probléma pedig egyre komolyabb, és ha nem történik változás, akár a PC-s világból már ismert vírustörténelem megismételheti önmagát.

Napjainkban a gyártók és a szolgáltatók együttműködnek, és megpróbálnak minél biztonságosabb készülékeket és operációs rendszereket készíteni, illetve a hálózati infrastruktúrát is felkészítik a vírusjárványok megakadályozására. Ennek ellenére a mobil készülékeket megfertőzni képes kártevők száma egyre csak növekszik, és félő, hogy az okostelefonok egyre szélesebb körű terjedésével a helyzet csak romlani fog.

A fő mozgatórugó: a pénz
Sokak szerint nincs messze az az idő sem, mikor a mobilvírus-készítőket is a pénz fogja motiválni. „Egy új platformon életképes kártevőt először mindig a kísérletező kedvű hackerek készítenek el bizonyítási vággyal – ezek a proof of concept vírusok. A profik csak később lépnek színre, és ez a váltás egyelőre még nem zajlott le a mobilos területen,” mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási vezetője.

Jelenleg egyetlen olyan trójai programról tudunk, mely kifejezetten pénzszerzési céllal íródott: a Redbrowser emeltdíjas SMS-ekkel biztosít WAP-elérést, ám mindezt természetesen nem köti a gyanútlan felhasználó orrára.

A Commwarrior szintén súlyos pénzébe kerülhet a fertőzött telefon tulajdonosának, hiszen a tavaly márciusban megjelent féreg a bluetooth-os rádiós terjedés mellett MMS-ekben is megpróbál fertőzni. Ez a kártevő a telefonkönyvből véletlenszerűen kiválasztott címekre küldi el magát, tehát a készítőnek nem származik anyagi haszna belőle, ám a felhasználónak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a számla kifizetésekor.

A finn F-Secure cég szakértőinek tudomása szerint léteznek olyan mobilszolgáltatók, amelyeknek MMS-forgalmának három százalékát mobilvírusok generálják, egy másik pedig napi kétszáz hívást kap ügyfeleitől a kártevők kapcsán.

Mobilokat is fertőznek a kémszoftverek
Mint ahogy a PC-ken, úgy a mobiltelefonokon is megjelentek a kémszoftverek: idén tavasszal fedezték fel a Flexispy nevű programot, mely a háttérben bújik meg, működéséről semmilyen jelt nem ad, ám rögzíti a hívások és szöveges üzenetek adatait, majd azt egy harmadik fél számára továbbítja.

Ami az esetben meglepő, hogy egy dobozos szoftverről van szó, melyet egy távol-keleti cég forgalmaz, és nyilatkozatuk szerint nem terheli őket a felelősség az esetleges visszaélések miatt. Az F-Secure mindenesetre beépítette a felismerést és eltávolítást a mobil készülékekre készített víruskeresőjébe, hiszen a program kártevőkre jellemző jeleket mutat: nem lehet eltávolítani és teljesen rejtett a működése. Az antivírus ipar fontosabb szereplői is a finn cég mellé álltak a kérdésben.

Hyppönen azt is elmondta, becslése szerint 2020-ra akár 165 ezer mobilvírussal is számolhatunk, amennyiben nem történik olyan összefogás és szemléletváltás az érintettetek körében, mely megakadályozná a kártevők elterjedését.

A Gartner elemző cég szerint 2007 végéig egyelőre nem kell világméretű mobilvírus-járványtól tartanunk, mert a kártevők által veszélyeztetett okostelefonok aránya még nem érte el azt a kritikus százalékot, amely problémát jelenthetne.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.