Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Újabb CommWarrior féreg jelent meg

(2006. augusztus 02.)

- F-Secure -

Újabb változata jelent meg az MMS-féregként elhíresült CommWarriornak, adták hírül az F-Secure antivírus kutatói.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
mobilvirus.lap.hu

A CommWarrior.Q névre keresztelt kártevő alapvetően a C variánsra épül, azonban jelentősen kibővítették annak kódját és funkcióit.

A féreg továbbra is csak a Symbian operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokra jelent veszélyt, melyek között Bluetooth rádiós kapcsolaton, MMS üzenetekben és memóriakártyákon keresztül képes terjedni. Újdonság, hogy a kártevő megkeresi a telefonon lévő SIS telepítőfájlokat, és azokat is megfertőzi.

A CommWarrior által küldözgetett SIS fájl magát a férget tartalmazza, mérete kb. 32 kilobyte és egy szűk határon belül véletlenszerűen változik. A megfertőzött telefonokon egy cinikus HTML üzenetet jelenít meg, melynek tartalma (magyarra fordítva):

Meglepetés! A telefonodat megfertőzte a CommWarrior féreg 3.0-ás változata. A Mátrix rabja vagy. Ne aggódj, nagyon érdekes dolog, ha van egy saját mobilvírusod. Ez a féreg nem okoz kárt sem a telefonodban, sem a rajta tárolt adataidban.

A CommWarriorról

A CommWarrior egy Nokia Series60 készülékekre írt féreg, mely valósidejű védelmet biztosít a káros antivírus programok ellen. A CommWarrior egy ingyenesen terjeszthető szoftver, felelősséget nem vállalunk érte. Köszönjük, hogy használod!

Természetesen a szöveg megtévesztő, hiszen mint minden kártevő, a CommWarrior ezen variánsa is okoz kárt: a folyamatos Bluetooth felderítés miatt lemeríti a készülék áramforrását, az MMS-en történő terjedés pedig komoly anyagi károkat okoz a telefon tulajdonosának.A CommWarrior.Q változatát az F-Secure Mobile Anti-Virus 103-as vagy frissebb adatbázissal képes felismerni és eltávolítani.


Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.