Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Vírusok és férgek Vírusleírások


Mighty

Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

név / család / csoport Mighty
névváltozatok I-Worm.Linux.Mighty
származás -
méret -
típus Féreg
terjedés linux hálózati környezetben
büntető rutin A rendszerek megfertőzésén kívül a "Mighty" egy backdoor (hátsóajtó) programot is telepít a gépre. A backdoor komponens még egy IRC csatornára is feljelentkezik, ahonnan utasításokat fogad el, melyeket aztán végre is hajt a fertőzött rendszeren.
mentesíthetőség Igen
variánsok -
platform Linux + Apache
felfedezve 2002-10-04
eltávolítás -
megjegyzés Az újrafertőződés elhárításához az OpenSSL 0.9.6e vagy frissebb verziójának telepítésére van szükség. A frissítés idejére az Apache Webszervert le kell állítani.

I-Worm.Linux.Mighty

A hálózati férgek folytatják a támadást a Linux ellen. Most egy "Mighty" (hatalmas) nevű féreg fokozza a Linux-ot fenyegető veszélyt. A "Slapper" (ütő) féreg sarkában, melyet csak két hete fedeztek fel, az új "Mighty" névre keresztelt Linux-féreg látott napvilágot. Jelenleg 1600 fertőzött gépről tud a Kaspersky Labs világszerte.


A "Mighty"-nak sok tulajdonsága származik elődjétől, a "Slapper"-től. A Slapperhez hasonlóan a "Mighty" is olyan Linuxos operációs rendszerű gépeket fertőz, ahol Apache fut és az OpenSSL biztonsági rését kihasználva jut a rendszerbe. Mindezen hasonlóságokon felül a "Mighty" a Slapper terjedési metodikáját vette át, hogy biztosítsa a kompatibilitást minden OpenSSL verzióval. Ehhez ugyanúgy forráskódban szállítja a biztonsági rést kihasználó komponenst (sslx.c), melyet minden fertőzött gépen újrafordít.

A rendszerek megfertőzésén kívül a "Mighty" egy backdoor (hátsóajtó) programot is telepít a gépre. A backdoor komponens még egy IRC csatornára is feljelentkezik, ahonnan utasításokat fogad el, melyeket aztán végre is hajt a fertőzött rendszeren. Ezzel a módszerrel a "Mighty" bizalmas információkat juttathat ki, fontos adatokat módosíthat, és a fertőzött gépet DoS támadásra vagy más veszélyes célra használhatja.

A fertőzés elhárításához az OpenSSL 0.9.6e vagy frissebb verziójának telepítésére van szükség. A frissítés idejére az Apache Webszervert le kell állítani.

Az F-Secure és Kaspersky Anti-Virus programok a 2002. október 4-i adatállományokkal már képesek detektálni.
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.