Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Vírusok és férgek Vírusleírások


ExploreZip

Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

név / család / csoport ExploreZip
névváltozatok -
származás -
méret -
típus Féreg
terjedés email melléklet
büntető rutin A levélláncként történő terjedésen túl a vírus megpróbálja felülírni a felhasználó dokumentumait az összes elérhető meghajtón (a hálózati meghajtókat is beleértve). Ha a felhasználó nem Microsoft Outlook levelezőt használ, a ZippedFiles nem terjed tovább, a felhasználó dokumentumait azonban ekkor is megsemmisíti.
mentesíthetőség Igen
variánsok -
platform Windows 9x,
Windows NT
felfedezve 1999-12-01
eltávolítás -
megjegyzés -

Finnország, Espoo, 1999. december 1.

A Data Fellows, a központilag vezérelt biztonsági megoldásokban vezető cég ma az ExploreZip (vagy ZippedFiles) nevű féreg új változatának felfedezéséről számolt be. A féreg több Fortune 500 céget, és számos kisebb vállalatot is megfertőzött az Egyesült Államokban a keddi munkanap folyamán. A féreg levélláncként terjed, és romboló részt is tartalmaz. A Data Fellows már Európában, Amerikában és Ázsiában is találkozott fertőzött gépekkel. A vírus akár órákon belül is elterjedhet világszerte.

A féreg W32/ExploreZip.worm.pak néven ismert. A Data Fellows víruskutatói szerint az eredeti vírust fele méretűre tömörítették. Ez a legtöbb, nem rendszeresen frissített víruskereső számára felismerhetetlenné tette.

A féreg email mellékletként érkezik. Megnyitásakor aktivizálódik, és ettől kezdve automatikusan válaszokat küld a beérkező üzenetekre, azt a látszatot keltve, mintha a felhasználó személyesen válaszolt volna. Ezen kívül, amint egy gép megfertőződik, további Windows munkaállomásokat keres a helyi hálózaton. Amennyiben megosztott könyvtárakat talál egy gépen, megpróbálja azt a hálózaton keresztül megfertőzni.

Ha például John Doe egy levelet küldött Jane Smithnek, a levél tárgya pedig "Please check these numbers" volt, akkor Jane fertőzött gépe automatikusan válaszol Johnnak, a levél címe pedig "RE: Please check these numbers" lesz. Az automatikus válaszlevél tartalma a következő:

From: John Doe
To: Jane Smith
Subject: RE: Please check these numbers

Hi Jane
I have received your email and I shall send you a reply ASAP.
Till then take a look at the attached zipped docs.
Sincerely
John.

Attachment: zipped_files.exe
Magyarul:
Feladó: John Doe
Címzett: Jane Smith
Tárgy: Vá: Kérlek nézd át ezeket az adatokat

Szia Jane
Megkaptam a leveledet, és amint lehetséges, válaszolni fogok.
Addig is kérlek, hogy vess egy pillantást a mellékelt zippelt
dokumentumokra.
Üdvözöl,
John.

Melléklet: zipped_files.exe

A melléklet WinZip archívumnak tűnik, de amikor a felhasználó duplán rákattint, hogy megpróbálja kitömöríteni, hibaüzenetet kap a WinZip programtól, amely sérült állományra panaszkodik. A levélláncként történő terjedésen túl a vírus megpróbálja felülírni a felhasználó dokumentumait az összes elérhető meghajtón (a hálózati meghajtókat is beleértve). Ha a felhasználó nem Microsoft Outlook levelezőt használ, a ZippedFiles nem terjed tovább, a felhasználó dokumentumait azonban ekkor is megsemmisíti. A féreg a Windows 95, 98 és NT operációs rendszerek alatt működik.

"A féreg minden jel szerint gyorsan terjed," jelentette ki Mikko Hyppönen, a Data Fellows antivírus kutatórészlegének vezetője, "de nem olyan gyorsan, mint a Melissa. A kulcskérdés itt az, hogy a ZippedFiles által küldött üzenetek nagyon hihetőek -- teljesen normális válasznak tűnnek az elküldött levélre. A címzett valószínűleg meg fog bízni az üzenetben, és megnyitja a mellékletet."
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.