Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Vírusok és férgek Vírusleírások


Melissa

Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

név / család / csoport Melissa
névváltozatok W97M.Melissa
származás -
méret -
típus Makró
terjedés email melléklet
büntető rutin -
mentesíthetőség Igen
variánsok -
platform Windows, Macintosh
felfedezve 1999-03-26
eltávolítás Az F-Secure és Kaspersky Anti-Virus programok a 1999. március 26-i adatállományokkal már felismerik a vírust és képesek eltávilítani.Az F-Secure Anti-Virus csomag képes felismerni és irtani a W97M/Melissa vírust, ha a szükséges frissítést letöltik innen (FSUpdate.EXE).
megjegyzés -

Espoo, Finnország, 1999. március 27.

A Data Fellows minden Internet-felhasználó figyelmét felhívja egy nagyon virulens és elterjedt makróvírusra, amelyet 1999. március 26-án fedeztek fel, de máris világméretekben elterjedt. A felfedezését követő órákban a világ minden pontjáról fertőzéseket jeleztek, amelyek alapján a vírus gyorsabban terjed, mint bármelyik korábbi társa.

A W97M/Melissa vírus szaporodáskor e-mailen keresztül, automatikusan küldi magát tovább felhasználótól felhasználóig. Aktiválódáskor megváltoztatja a megfertőzött dokumentumot - a Simpsons nevű népszerű TV-sorozatból szúr be idézeteket. Ami pedig még rosszabb, a felhasználó tudta nélkül továbbküldhet bizalmas dokumentumokat az Interneten keresztül.

A vírust európai idő szerint pénteken, késő éjjel fedezték fel, ami Amerikában péntek délelőttnek felel meg, így Amerikában még pénteken elterjedt. Több nemzetközi nagyvállalat is megfertőződött, többek között a Microsoft és az Intel. A Microsoft leállította a teljes levelező rendszerét, hogy a további fertőzéseket megakadályozza. A fertőzött gépek száma sok tízezer, és nagyon gyorsan növekszik.

"Soha nem láttunk egyetlen vírust sem ilyen gyorsan terjedni" - állítja Mikko Hyppönen, a Data Fellows antivírus kutatócsoportjának vezetője. "Néhány vírus már alkalmazott hasonló, e-mailen alapuló szaporodási technikát, de egyik sem volt annyira "sikeres" az Interneten, mint a Melissa."

A Melissa első példányát az alt.sex nevű hírcsoportba küldték el, egy LIST.DOC nevű állományban, amely pornográf weblapok jelszavait tartalmazta. Amikor valaki elolvasta a levelet, és megnyitotta a mellékletet a Word programmal, a vírus aktivizálódott, és elküldte magát a felhasználó e-mail alias fájljában található első 50 felhasználónak az alábbi formában:

From: (a fertőzött felhasználó neve)
Subject: Important Message From (a fertőzött felhasználó neve)
To: (az első 50 név az alias listából)

Here is that document you asked for ... don't show anyone else ;-)

Attachment: LIST.DOC

A legtöbb felhasználó kinyit egy ilyen dokumentumot, mivel olyasvalakitől érkezett, akit ismer.

Miután elküldte magát, a vírus megfertőz minden dokumentumot, amelyet a felhasználó megnyit. Bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy ezeket a dokumentumokat küldi el a vírus a LIST.DOC állomány helyett, amely katasztrofális következményekkel járhat, ha azok bizalmas információkat tartalmaznak, és illetéktelen kezekbe kerülnek.

A vírus akkor aktivizálódik, amikor a percek száma megegyezik a nap sorszámával a hónapon belül - például a hónap 27. napján minden óra 27 perckor. Ekkor a vírus az éppen megnyitott dokumentumba az alábbi szöveget szúrja be: "Twenty-two points, plus triple-word-score, plus fifty points for using all my letters. Game's over. I'm outta here". Ez a szöveg, valamint a vírus készítőjének álneve -
"Kwyjibo" - a Simpson-család című TV-sorozatból származik.
"A vírus a hétvégén már nem fog nagyon szaporodni, az igazi kitörést hétfő reggelre várjuk" - folytatja Hyppönen. "Amikor egy nagy vállalat megfertőződik, az e-mail szervereik alaposan leterhelődnek, esetleg össze is omolhatnak, mivel a számítógépek elkezdik küldözgetni a fertőzött leveleket a felhasználók tudta nélkül."

A W97M/Melissa a Microsoft Word 97, Microsoft Word 2000 és Microsoft Outlook programokra támaszkodik. Mind Windows, mind Macintosh felhasználókat képes megfertőzni. Ha a fertőzött gépen nincs Outlook, vagy nincs Internet-kapcsolat, a vírus csak a gépen található dokumentumokat fertőzi meg.
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.