Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések


Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

2. Vírusok, férgek, egyéb kártevők

- Mit kell tenni vírus gyanú esetén?

Gyanús esetben javasolt az összes állományra kiterjedő teljes víruskeresést végezni a legfrissebb vírusismereti adatállományokkal minden merevlemezre. Ez a módszer esetleges fertőzés és mentesítés után is javasolt: csak akkor tekinthetjük leküzdöttnek a fertőzést, ha mentesítés utáni minden file-ra kiterjedő vizsgálat negatív eredménnyel zárul. Konkrét ismeretlen vírusgyanús file esetén elküldheti az adott filet a mintak (a) 2f.hu címünkre. Alapos helyi tesztelés után szükséges esetben tovább küldjük a fejlesztők felé a vírusgyanús állományát is, amelyet mindannyian maximális diszkrécióval kezelünk.

- Az Internetre való csatlakozás után újraindul a Windows...

A jelenséget nagy valószínűséggel egy 2003 augusztusában megjelent féreg, vagy ahhoz hasonló kártevők okozzák. Kérjük látogasson el a http://windowsupdate.microsoft.com címre, és telepítse fel a szükséges operációs rendszer javításokat!

- Mivel tudom kipróbálni a víruskeresőt, honnan vegyek ehhez vírust?

Még a kipróbáláshoz sem ajánlatos igazi vírust beszerezni, elég csak arra gondolni, hogy lehetnek még ismeretlen, fel nem fedezett mellékhatásai vagy pedig azt hisszük, próbát teszünk a már ismert vírussal, miközben az már egy sokkal veszélyesebb átirat. Kifejezetten a tesztelés céljára hozott létre az EICAR, az European Institute for Computer Anti-Virus Research nevű intézet egy tesztprogramot, amivel teljesen veszélytelenül elvégezhetjük a próbákat. A file mindössze kiírja a "EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE" szöveget, viszont a jól beállított víruskeresőknek vírusriasztást kell adnia rá. A teszt állományt, az EICAR.COM-ot letölthetjük a http://www.eicar.com/anti_virus_test_file.htm címről vagy magunk is elkészíthetjük az alábbi 68 karakter begépelésével:
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

- Mi okozhatja a sűrű, rendszeres lefagyásokat a víruskereső telepítése óta?

A legvalószínűbb oka az szokott lenni, hogy a felhasználó egynél több víruskeresőt kísérel meg telepíteni egyazon gépre. Alapszabálynak tekinthető, hogy egy gépen egyszerre csak egy (valósidejű védelmet nyújtó) víruskereső futhat. Több program futtatása különböző nemkívánatos jelenségeket idézhet elő: ez jelentheti azt, hogy a víruskereső egymásban indokolatlan vírusgyanút jeleznek, egészen a számítógép drasztikus lassulásán át akár a Windows rendszer összeomlásához is vezethet. Gondoljunk csak bele - ugyanazért a feladatért több program is verseng: minden megnyitott állományt azonnal át akarnak vizsgálni.

- Mit tegyek, ha állandóan vírusos e-maileket és/vagy figyelmeztetéseket kapok, mely szerint vírust küldtem valakinek?

A legtöbb kártevő hamisítja a feladót és számos forrásból (pl. címjegyzék, a merevlemezen található fájlok, internetes oldalak) gyűjt e-mail címeket. Mára sajnos az a szomorú helyzet állt elő, hogy aki használja az e-mail címét, előbb-utóbb vírusokat is fog rá kapni. Az e-mailküldésre használt SMTP protokoll nem alkalmas a feladó hitelesítésére, így előfordulhat, hogy habár az Ön gépe nem fertőzött, egy vírus mégis az Ön nevében küld fertőzött leveleket. A valós feladó csupán a levélfejléc (header) alapján állapítható meg. A fertőzött levelek elleni védekezés egyetlen módszere az e-mailek szűrése, melyet célszerű már a szolgáltatónak, szerveroldalon elvégeznie. Az antivírus szoftverek nagy része az elektronikus levélben terjedő kártevők ellen is véd, ezért ha szolgáltatónk még nem biztosít központi szűrést, kliens oldalon mindenképp célszerű védeni magunkat.

- Lehet-e minden fertőzött állományt mentesíteni?

Egyszerűbb esetben, ha mentesítjük a fertőzött fájt, visszakaphatjuk az eredeti, teljes állományt, más esetben azonban a vírus felülírással fertőzi meg az eredeti állományt, és az átírt részt nem menti el sehova. Ilyenkor a mentesítés sem lehetséges.

- Kell-e tűzfal is a gépünkre, ha már van vírusirtó rajta?

Ha a gép rendszeres vagy állandó Internet- vagy hálózatos kapcsolatban van, akkor mindenképpen javasolt valamilyen tűzfalas megoldás.

- Szükség van-e a saját munkák mentésére, ha naponta frissített vírusirtót használunk?

Mivel a számítógépben a legértékesebb dolog a sok óra/nap/hónap/év alatt elkészült munkák (programok, dokumentumok), ezért ezek rendszeres, másik adathordozóra való mentéséről mindenképpen célszerű gondoskodni. Az adatok értéke sokszorosan meghaladhatja a gép vagy az operációs rendszer értékét. Komolyabb cégeknél erre a Biztonságtechnikai Házirendben dolgoznak ki szabályozást.

- Ha nem Windows-t, hanem Linux-ot vagy Unix-ot használok, akkor is szükség van víruskeresőre?

Az igaz, hogy a Windows platformra készült eddig a legtöbb vírus, de nincsen abszolút vírusmentes platform, ezért mindenhol szükség van rá. Statisztikailag pedig úgy tűnik, mindig abban a környezetben születik a legtöbb új vírus, amit a legtöbben használnak, ergo a vírus készítője a legnagyobb pusztítást tudja meg valósítani. Ebből az is következik, hogy a Linux/Unix rendszerek népszerűségének emelkedésével megjósolhatóan emelkedni fog az ottani vírusok száma is.

előző oldal   |  2/2  |  

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.