Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Spam és tartalomszűrés > Fogalmak

Fogalmak


Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Lexikon

Címgyűjtő robot: Speciális szoftver, mely weboldalakon (elsősorban fórumokon, on-line magazinokon, portálokon) e-mail címek után kutat.

Bayes-szűrő: Bizonyos spam-szűrők a Thomas Bayes matematikus által kidolgozott elméletet használják; valószínűség-számítási elvek segítségével határozzák meg, hogy egy e-mail normális levélnek vagy spamnek számít-e.

Feketelista: Olyan e-mail címek listája, melyekről küldött leveleket nem fogad a levelezőszerver.

DNS feketelista: Olyan tartományok listája, melyek gépeiről köztudott, hogy spammelésre használják őket. Egyes antispam szoftverek ez alapján is blokkolják az e-maileket.

E-mail fejléc: Számos, az adott üzenetre jellemző információ található a levélnek ebben a részében. A levelezőkliensek az itt található információk alapján töltik ki a feladó, címzett, tárgy mezőket. A fejlécet teljes egészében a küldő gép/program adja meg, az adatok nem ellenőrzöttek, tehát bármilyen információ hamisítható benne. Itt található azon SMTP szerverek listája és adatai, melyeken áthaladt a levél, illetve számos opcionális bejegyzés.

E-mail hamisítás: Az e-mail küldésre használt SMTP protokoll nem követel meg semmilyen autentikációt, ezért könnyen hamisíthatók az elektronikus üzenetek, gyakorlatilag bármilyen cím megadható a fejlécben található feladó mezőben.

SMTP szerver: Az Interneten használt levelezési protokoll (Simple Mail Transfer Protocol). Sajnos mára elavult, egyik legnagyobb hibája, hogy nem követel meg semmiféle autentikációt a küldő részéről, ezért könnyen hamisíthatók az elektronikus üzenetek.

Szürke lista: Olyan e-mail címek listája, melyekről üzenetet próbáltak küldeni, és válaszként egy visszaigazolást küldtünk, hogy meggyőződjünk róla, az elküldeni próbált levél nem spam.

Fehér lista: Olyan e-mail címek listája, ahonnan érkezhet elektronikus üzenet. Ha valaki a listán nem szereplő címről küld levelet, egy automatikus választ kap, melyben értesülhet róla, hogy levele nem ért célba, és milyen egyéb módon veheti fel a kapcsolatot a címzettel.

Opt-in: A felhasználó beleegyezésével elküldött, egyébként spamnek számító e-mailek. Mivel azonban a címzett saját kérésére kapja ezen leveleket (gyakran célzott kereskedelmi információkat), ezért nem számítanak kéretlennek.

Opt-out: A felhasználó beleegyezése nélkül küldött levél (gyakorlatilag spam), azonban az e-mailben fel kell tüntetni annak kereskedelmi jellegét, és lehetőséget kell adni a leiratkozásra is (pl. az Egyesült Államok spamtörvénye erre az elvre épül).

Open Relay: Olyan levelezőszerver, mely akkor is feldolgozza az e-maileket, ha sem a feladó, sem a címzett nem helyi felhasználó. Az ilyen szervereket gyakran támadják meg hackerek, és veszik át az irányítást felettük, hogy aztán nagymennyiségű spam küldésére használják fel őket.

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.