Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Vírushatározó


Gépünket sokféle kártevő támadhatja nepjainkban, melyek között csak elvétve találunk már valódi vírust. Mindezeken túl egyes kártevőfajták fertőzési, terjedési módszerei és tulajdonságai is különböznek, az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Háttér - Ismeretterjesztés

Összefoglalásunk első oldalán a 'hagyományos' vírusok fajtáit mutatjuk be. Ez a kártevőfajta napjainkra szinte teljesen eltűnt, helyüket átvették az egyszerűbb terjedési módszerrel rendelkező férgek, trójaiak.

File vírusok
A file vírusok (pl.: "CIH", Yankee Doodle) egy egyébként hasznos állományt fertőznek meg. A legtöbb vírus úgy fertőzi meg a fájlokat, hogy a felülírt részt elmenti, így az eredeti állapot visszaállítható. Vannak azonban olyanok is melyek felülírják a fertőzni kívánt állomány elejét, vagy egészét, és az átírt részt nem mentik el sehova. Ilyenkor a mentesítés lehetséges ugyan - a fájlból törölhető a káros tartalom -, de működésképtelen fájlt fogunk kapni, melyet mentésből kell visszaállítani.

Boot vírusok
A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az operációs rendszer is lemezről töltődik be. Ezek a vírusok arra a lemezterületre írják magukat, ahol normális esetben az operációs rendszert indító rész van, ezért amikor a gép (BIOS) megpróbálja betölteni a rendszert, helyette a vírust fogja elindítani. A vírus persze utána elindítja a rendszert is, de ekkor már a memóriában van.

A Boot vírusok a floppy lemezek Boot Sector-át vagy a merevlemezek Master Boot Record-ját fertőzik meg.

Javaslat: Ne hagyjunk floppylemezt a meghajtóban, ha elmegyünk a géptől! Áramszünet esetén, vagy másnap reggel ha bekapcsoljuk a gépet előfordulhat, hogy a gép a floppy-ról boot-ol és ha a lemez boot-vírussal fertőzött, akkor az máris a memóriába illetve a merevlemezre kerülhet.

Makro vírusok
Olyan vírusok, melyek a Microsoft Office programjaiba ágyazódva különböző kártékony hatást fejtenek ki. Ez akár régebbi file vírus különböző könyvtárakba való kibocsátása is lehet (dropper funkció).

A makróvírusok elleni védelem érdekében a Microsoft Office szoftverekben kapcsoljuk be a makróvédelmet. Például a Word-ben és az Outlook-ban ezt úgy lehet megtenni, hogy a menüsorból az Eszközök / Makró / Biztonság funkciót választva, a megjelenő ablakban Magas vagy Közepes biztonsági szintet állítunk be.

Összetett (multipartate) vírusok
Az összetett vírusok több fájltípust is képesek megfertőzni (pl: doc, xls, ppt) vagy fájlokat és Boot szektorokat is egyaránt fertőznek mint pl. a OneHalf.

Tulajdonságok, melyekkel egy-egy vírus vagy kártevő rendelkezhet.

 • Lopakodás (stealth)
  A lopakodó vírusok a DOS operációs rendszert megkerülve meghamisítják az információkat így játszák ki a vírusvédelmi programokat. Látszólag tiszta (fertőzésmentes) állapotot képesek mutatni, például egy DIR parancs után a fertőzött állomány hossza az eredeti, tiszta állapotnak megfelelő értéket mutatja, illetve látszólag még a fájl tartalma is az eredeti.

 • Polimorfizmus
  Azokat a kártevőket melyek bizonyos fertőzési ciklusonként képesek megjelenési formájukat változtatni polimorfnak nevezzük. Ezzel a módszerrel a minta alapú felismerést lehet nehezebbé vagy lehetetlenné tenni.

 • Retro
  A retro funkciókkal is rendelkező kártevők célzottan a védelmi programokat támadják meg. Legyen az személyi tűzfal, Anti-Virus vagy kémprogram kereső, a kártevő megkisérli hatástalanítani, törölni, leállítani ezekből azokat, amit betanítottak neki.

 • "Ártalmatlan"
  Vannak akik ártalmatlannak nevezik azokat a kártevőket, melyek nem okoznak direkt kárt. Ezek sem nevezhetők teljesen ártalmatlannak, ugyanis memóriát, processzor-időt használnak; esetleges programozási hibákból adódóan rendszer instabilitást okozhatnak; terjedésükkel lassítják a rendszereket.

  |  1/3  |   következő oldal

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.