Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Szakértői rovatok > Elektronikus aláírás

Definíciók, magyarázatok


A számítógépes biztonságtechnikában számos kifejezést használunk, melyet a laikusok nem feltétlenül ismernek. Ezért első írásunk egy tömör összefoglaló a legfontosabb ismeretekről, reméljük a Tisztelt Olvasó hasznos információkkal gazdagodik a cikk feldolgozása után!
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Tanúsítvány
A Hitelesítés Szolgáltató (pl. NetLock Kft.) által elektronikusan aláírt igazolás, mely megbonthatatlanul tartalmazza a tanúsítvány tulajdonosának azonosítására szolgáló adatokat (pl. neve, elektronikus címe stb.) és a tulajdonos nyilvános kulcsát. Az elektronikus aláírások ellenőrzésekor használjuk őket.

Elektronikus aláírás
Elektronikus adatok hitelesítésére szolgáló kódsorozat, amely matematikai algoritmussal készített, és az elektronikus üzenetek, dokumentumok végéhez van csatolva. Lehetővé teszi, hogy minden elektronikusan aláírt üzenet olvasója ellenőrizni tudja az üzenetet küldő személyazonosságát és az üzenet sértetlenségét. A küldő magánkulcsával készül és annak nyilvános kulcsával (illetve az azt tartalmazó tanúsítványával) lehet ellenőrizni hitelességét. Dokumentumfüggő, azaz ha bármilyen változás történik az aláírt üzenetben, akkor ez a tény az elektronikus aláírás ellenőrzésekor egyértelműen kiderül.

Fokozott biztonságú elektronikus aláírás
Olyan elektronikus aláírás, amely alkalmas az aláíró azonosítására, és egyedülállóan hozzá köthető; olyan eszközzel hozták létre, mely kizárólag az aláíró befolyása alatt áll; a dokumentum tartalmához olyan módon kapcsolódik, hogy minden – az aláírás elhelyezését követően az iraton, illetve a dokumentumon tett – módosítás érzékelhető. A fokozott biztonságú aláírás az aláíró fél fokozott biztonságú tanúsítványával ellenőrizhető. Ilyen igazolásokat az aláíró félnek fokozott biztonságú hitelesítés szolgáltatók állíthatnak ki. A fokozott biztonságú aláírással ellátott elektronikus irat a magyar jog szerint írásbeli dokumentumnak számít.

Minősített elektronikus aláírás
Olyan – fokozott biztonságú – elektronikus aláírás, amely létrehozásakor az aláíró fél biztonságos aláírás-létrehozó eszközt használt és hitelesítése céljából minősített tanúsítványt bocsátottak ki az aláírónak. Ilyen igazolást az aláíró félnek minősített hitelesítés szolgáltatók állíthatnak ki. A minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus irat a magyar jog szerint teljes bizonyító erejű magánokiratnak számít, amilyen a papír alapú világban a két tanú előtt történő aláírással hozható létre.

Időbélyegző
Elektronikus irathoz, illetve dokumentumhoz az időbélyegző szolgáltató által csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Feladata bizonyítani, hogy az adott elektronikus dokumentum egy adott pillanatban (a bélyegzés időpontjában) már létezett.

RSA
A Rivest, Shamir és Adleman által kidolgozott aszimmetrikus algoritmus – azaz az RSA eljárás – a digitális aláírások előállítására és rejtjelező kulcs titkosítására szolgál. Az RSA algoritmusban a rejtjelezéshez és a megoldáshoz két különböző kulcs tartozik, amelyek közül az egyik nyilvánosságra is hozható. Ezért az RSA eljárást nyilvános kulcsú rejtjelező eljárásnak is nevezik.
Rendkívül biztonságos és az egyik legelterjedtebb nyilvános kulcsos titkosító algoritmus.

SSL tanúsítvány
Webes felületen működtetett elektronikus adattovábbítás biztonságossá tételére az úgynevezett SSL tanúsítványok használata ajánlott.

A technológia lényege, hogy a web szerver a számára kiadott speciális tanúsítvány (elektronikus igazolás) segítségével kialakít egy biztonságos adatátviteli csatornát a felhasználó böngészője és a webszerver között. Így a szerverrel folytatott kommunikáció – információ letöltés, kérdőívek kitöltése, elküldése stb. – ezen a titkosított csatornán keresztül, csak a két kommunikáló fél számára értelmezhető módon fog lebonyolódni. Az SSL-lel ma gyakorlatilag minden böngésző és webkiszolgáló együttműködik. Az SSL által hitelesített és titkosított kommunikáció a felhasználók szemében „átlátszó”: legtöbbször csak annyi látszik belőle, hogy a webcímben a https előtag áll a http helyett, vagy az állapotsávon feltűnik egy zárt lakatot formázó ikon.

Az SSL három feladatot láthat el:

  • webkiszolgáló hitelesítése
  • ügyfél hitelesítése
  • titkosított kommunikáció

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.