Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Szakértői rovatok > Elektronikus aláírás

Kovács Úrnak már minden családtagja elektronikusan intézi ügyeit


A NetLock Kft. cikksorozatának újabb része az elektronikus ügyintézés gyakorlati oldalát mutatja be.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Szakértői rovatok - Elektronikus aláírás

Immáron Kovács Úr egész családja él a 2005. november 1-jétől hatályba lépő KET törvény lehetőségeivel (ez a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályait rögzíti és immáron 6000 ügy intézését teszi lehetővé elektronikus úton), és elektronikusan intézi ügyeit.

A vacsora hiánya minden férj életét megkeseríti. Még Kovács Úrét is, aki alapvetően jámbor, türelmes ember. De az utóbbi időben megszaporodott a szendvicses vacsorák száma, miután Kovács Úr könyvelő felesége egyre többet dolgozik. Reggel elindul egy köteg papírral a hóna alatt az illetékes APEH kirendeltségbe, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, vagy éppen a postára. Hosszú órákat tölt el utazással, sorban állással, ajánlott szelvények kitöltésével és iktatásával, így nem csoda, hogy késő este ér haza. Mindezt megelégelve Kovács Úr úgy dönt, hogy bevezeti feleségét az Internet és az elektronikus ügyintézés világába. Egyrészt kihasználhatná, hogy a magánnyugdíj-pénztári bevallás egy minősített elektronikus tanúsítvány birtokában 2005. január 1-je óta intézhető elektronikus formában. Másrészt az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosítása 2006. január 1-jén lép hatályba, amely kimondja, hogy havonként, a tárgyhót követő hó 12-éig valamennyi adót és járulékot elektronikus úton kell bevallani. Kovács Úr azonban reméli, hogy rövidesen lehetővé válik az adók és járulékok bevallása minősített elektronikus tanúsítvány segítségével az Interneten keresztül is.

Kovács Úr felesége több cégnek is könyvel. Napjainak nagy részét nem is a könyveléstechnikai módszerek alkalmazása, hanem az ügyintézés töltötte ki. Miután a munkavállalótól levont járulékokat és adókat, illetve a munkáltatót kötelezően terhelő járulékokat is az APEH felé kell bevallani, a több cégből adódóan szinte minden nap látogatta a város különböző pontjain elhelyezkedő, illetékes APEH kirendeltségeket. Hetente járt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz is, miután a GYES-sel, GYED-del, táppénzzel kapcsolatos ügyeket is személyesen kell elintézni. Sorbaállás a sorszámért, formanyomtatvány-igénylés. Ha a kitöltéshez szükséges összes dokumentumot magával vitte, helyben kitöltés, majd további hosszú várakozás a nyomtatvány beadására.

Optimális esetben, hibátlan kitöltés esetén ezzel elintézettnek tekinthető 1, azaz 1 ügy. És ott van még persze a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (közismert nevén a NYENYI) évenkénti egyszeri leadása, amely minden alkalommal mély nyomokat hagyott Kovács Úr feleségében. Tavaly például mindössze 64-en várakoztak előtte az adatokat tartalmazó floppy lemezért. A cégek éves beszámolójának közzététele sem tartozott a könnyen intézhető ügyek közé, ugyanis 2 helyre kellett postázni: a Cégbíróságra, illetve az Igazságügyi Minisztériumba, a Cégnyilvántartás és Céginformációs Szolgálathoz.

Mindez azonban Kovács Úr közbenjárásának köszönhetően megváltozik, hiszen az elektronikus ügyintézéssel Kovács Úr felesége rengeteg időt, pénzt és nem utolsósorban energiát takarít meg. Így Kovács Úrnak már nem kell a meleg vacsora miatt aggódnia, miután felesége saját minősített aláírási képességével (tanúsítványával), elektronikus úton, az Interneten keresztül végzi munkáját. Ennek köszönhetően esténként több órája marad arra, hogy új recepteket próbáljon ki és elkápráztassa családját a finomabbnál finomabb vacsorákkal.

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.