Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Szakértői rovatok > Fogyasztóvédelem

Bemutatkozik a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség


A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a magyar fogyasztóvédelem állami feladatainak végrehajtásában vezető szerepet játszik. Tevékenységét két szinten végzi, az operatív feladatok nagy részét ugyanis a szakmai felügyelete alá tartozó megyei és a fővárosi fogyasztóvédelmi felügyelőségek látják el. A Főfelügyelőség egy önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező központi hivatal, amelynek irányítását a Magyar Köztársaság kormánya 2004 őszétől a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium hatáskörébe utalta.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A modern fogyasztói társadalomban a hivatal is fontos szerepet vállal a fogyasztók és a kereskedők megfelelő tájékoztatásában, hiszen a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása alapvető emberi és társadalmi érdekünk. Ennek során fogadjuk a megkereséseket: érdeklődőket és panaszosokat egyaránt, de a tájékoztatási tevékenység manapság már értelmetlen lenne a sajtóval való állandó kapcsolattartás nélkül.

A Főfelügyelőség szakmai tevékenységének fontos részét teszi ki a piacfelügyelet, melynek lényege a fogyasztók életének és egészségének, valamint vagyonának védelme. A piacfelügyeleti tevékenység során meghatározott területeken állandó témavizsgálatokat végzünk az élelmiszerek, a műszaki cikkek, a könnyű- és vegyipari termékek között, elsősorban akkor, amennyiben ezek forgalomba kerültek. A Főfelügyelőség feladatai közé tartozik a fentiek mellett a gazdasági reklámok, valamint az elektronikus kereskedelem ellenőrzése is. A vizsgálatokat évente az Országos Vizsgálati Programban rögzítjük. Témáit a fogyasztói igények és panaszok, szakembereink észrevételei, valamint a piac egyéb elvárásai alapján állítjuk össze.

A piacfelügyeleti ellenőrzésekhez és vizsgálatokhoz a szervezet műszaki és vizsgálati igazgatósága nyújt laboratóriumi hátteret. A Főfelügyelőség mindemellett nem kizárólag saját témavizsgálatait végzi, adott esetben, kérésre szakvéleményt ad olyan esetekben, amikor a fogyasztó és a kereskedő nem tudnak vitás kérdésekben dűlőre jutni.

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.