Az Internet veszélyei és kockázatai - Fiatalkorúak


Az alábbiakban az Internetnek a gyermekekre jelentő veszélyeivel foglalkozunk, s tanácsokat kívánunk adni a megfelelő védelem érdekében.

A gyermekek- és fiatalkorúak védelme az Internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés. Ennek oka az, hogy a felnövekvő nemzedék egyre otthonosabban mozog az Internet világában, előszeretettel igénybe vett alkalmazásaik között nem csupán a tartalmi szolgáltatások megtekintése áll, hanem a chatelés és az email küldés is.

Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja, emellett szoftveres szűrőprogramok is segítségünkre lehetnek, azonban a technikai megoldások soha sem helyettesíthetik a szülői felügyeletet.

Ennek érdekében az Internetet használó gyermek szüleinek kell az Internet használatával és tartalmával megismerkednie, hiszen ekkor válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket és problémákat, amelyet a gyermek is észlel, illetőleg így lesz képes megelőzni a bajt.

Az Internet a gyermekekre egyrészt bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt. A tisztességes weboldalak mellett ugyanis könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére károsak tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek.

Az ilyen oldalak elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak. E pozitív tartalmak elérhetővé tétele az, amely a leginkább jótékonyan befolyásolhatja a gyermekek internetezési szokásait.

Lényeges az is, hogy a szülő mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen, általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely a számára nem tetsző. Az ilyen beszélgetések segíthetik az igényes internetezés kialakítását. Az ilyen alkalmak lehetnek jók arra is, hogy gyermekünkben tudatosítsuk, hogy a zavaró, nem tetsző oldalakat csak egyszerűen hagyja el, hiszen az internetezés szabadsága éppen arra jó, hogy azt tekintsük meg, ami számunkra hasznos és helyes.

A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak, amelyek szoftvercsomagok részeként vagy önálló programként elérhetőek. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján letilthatjuk a káros oldalak látogatásának lehetőségét. Felügyeletet gyakorolhatunk úgy is, hogy megtekintjük a gyermekünk által látogatott oldalakról tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segíthetik felismerni a gyermekünk által látogatott oldalakból adódó problémákat.

Ha gyermekünk chatszobákban beszélget vagy ismerkedik, fontos annak tudatosítása, hogy az ilyen beszélgetés alkalmas lehet arra, hogy valaki olyat állítson magáról, ami nem is igaz. Lehet az is, hogy az ilyen chatszobákban sértő, bántó gondolatok jelennek meg. Ilyenkor a legjobb elhagyni a chatszobát, vagy éppen jelenteni kell az ilyen jelenséget a moderátornak, aki a sértő beszélgetést folytatót kizárhatja, letilthatja.

Szükséges megemlíteni, hogy a chatszobák alkalmat adhatnak arra is, hogy a chatelők egymást személyes találkozóra invitálják, ezért abban az esetben, ha gyermekünk egy eddig ismeretlen személlyel készül találkozóra, — a veszély elkerülése végett — a legjobb elkísérni őt.
Veszélyt jelenthetnek gyermekünkre a nem kívánt, káros tartalmú emailek is, ezért óvatosságot kell gyakorolni email címünk mások részére történő megadása kapcsán is. Emiatt gyermekünkkel beszéljük meg, hogy az emailek — jellemzően az ismeretlen személyektől érkezők — sok esetben vírusokat, káros programokat tartalmazhatnak.

Oda kell figyelnünk, érdeklődést kell tanúsítanunk ezért a gyermekünk számra érkező emailekre is. Beszéljük meg vele, hogy mi, felnőttek milyen emaileket kaptunk, hogy volt már eset arra, hogy vírusos, vagy kéretlenül kapott — vásárlásra ösztönző — emailjeink érkeztek, amelyeket óvatosságból ki szoktunk törölni. A múlt heti spam tájékoztatóra visszautalva fontos hogy gyermekünk számítógépén is használjunk vírusirtó és spamszűrő megoldásokat. Beszéljük meg gyermekünkkel azt is, hogy zavaró tartalmú honlapokon és ismeretlen személyeknek nem szoktuk az email címünket megadni.