Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Szakértői rovatok > Fogyasztóvédelem

Az Internet veszélyei és kockázatai - On-line vásárlások


A következőkben az internetes vásárlással kapcsolatos tanácsainkat szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Az Interneten működő webáruházakban történő vásárlás minden kényelme és újszerűsége mellett számos fogyasztói kockázatot rejt magában. Fontos azt is említeni, hogy e kockázatok kellő gondosság mellett jó eséllyel kizárhatóak.

Ha az Interneten keresztül szeretnénk vásárolni, tulajdonképpen arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy hol érdemes vásárolnunk, illetőleg, hogy melyik webáruház lehet megbízható. Bármennyire is olyanok fogyasztói szokásaink, hogy elsődlegesen kedvező árukínálatot keresünk az Interneten, mégis azzal kell kezdenünk a böngészést, hogy a megbízhatónak mondható webüzleteket kutassuk fel. Ennek azért van nagy jelentősége, mert nem biztos, hogy amit olcsóbb árfekvés mellett egy kevésbé megbízható üzletnél megrendelünk, az valóban nyereségként fog jelentkezni összességében — lehet ugyanis, hogy az áru nagy sokára, vagy soha sem fog megérkezni, vagy nem az érkezik, amit rendeltünk.

Első tanácsunk tehát az, hogy kizárólag a megbízható webáruházak választékát használjuk a kínálat áttekintésekor. Alappal merül fel a kérdés azonban: honnan is ismerhető fel, hogy egy webáruház ténylegesen megbízható?
A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják. hogy a megbízható webáruház egyik ismérve az lehet, ha az üzlet weboldalán minden olyan információt megtalálunk, amely arról tájékoztat bennünket, hogy kivel is kötünk majd szerződést, illetőleg, hogy ki felé adjuk le megrendelésünket.

A fogyasztók megfelelő vagyoni védelmét célul tűző, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény előírja, hogy a webáruház üzemeltetőjének számos adatát kell úgy elhelyeznie weboldalán, amelyhez a fogyasztók könnyen hozzáférhetnek. A legfontosabb kötelezően feltüntetendő adatok a következők:

  • a szolgáltató neve, amennyiben a szolgáltató nem természetes személy, a képviselőjének neve is;
  • a szolgáltató lakcíme, székhelye, telephelye;
  • a szolgáltató elérhetőségei, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címe;
  • a szolgáltató adószáma;
  • az adott szolgáltatáshoz kapcsolódóan a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény szerinti megfelelő tájékoztatás.

Az első tennivaló tehát egy webáruházból történő megrendelés feladása előtt, hogy arról tájékozódjunk, hogy a fentiek szerinti adatok az adott webhelyen maradék nélkül megtalálhatóak-e. Javasoljuk, hogy csak akkor vásároljunk egy adott helyen, ha minden adatot megtalálunk a webáruház információs oldalain. A másik ezzel kapcsolatos tanácsunk pedig az, hogy soha ne vásároljunk olyan webáruházban, amely semmilyen adatot nem közöl magáról. Ugyanezek a tanácsaink az olyan webhelyek esetében is, amelyeknél úgynevezett „sms-web” szolgáltatás működik, azaz egy — emeltdíjas sms áráért — szoftvereket, vagy éppen mobiltelefonos alkalmazásokat lehet letölteni, s nem találunk adatokat arról, hogy kinek is fizetünk az sms elküldésével.

Kerüljük el, tekintsük gyanúsnak azokat a weboldalakat, amelyek azonosító adataikat nem közlik maradéktalanul. Mindannak ellenére tegyünk így, hogy rendkívül kecsegtető ajánlatot tartalmaz a weboldal.

  |  1/2  |   következő oldal

 Kapcsolódó írásaink:
Az Internet veszélyei és kockázatai - Fiatalkorúak
Az Internet veszélyei és kockázatai - SPAM
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.