Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Szakértői rovatok > Fogyasztóvédelem

Az Internet veszélyei és kockázatai - On-line vásárlások


A következőkben az internetes vásárlással kapcsolatos tanácsainkat szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

A megbízhatóság egy további faktora az, hogy az internetes kereskedelemmel foglalkozó üzleteknek abban az esetben, ha a megrendelés felvétele mellett az áruk kiszállításáról vagy éppen kiszállíttatásáról is gondoskodnak, weboldalukon fel kell tüntetniük a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által kibocsátott nyilvántartási számot is. Az ilyen azonosító alkalmazásának éppen az a célja, hogy a fogyasztó fokozottabb anyagi biztonságát teremtse meg azáltal, hogy a szolgáltató állami nyilvántartásból visszakereshetően is azonosíthatóvá váljon.

Második tanácsunk az tehát, hogy ne vásároljunk olyan webáruházban, amely nem rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által kibocsátott nyilvántartási számmal, s azt nem találjuk meg a weboldalon.

A „hol vásároljunk?” kérdésnél, az előzőekhez kapcsolódóan nagyon fontos az is, hogy a weboldal tájékoztasson bennünket arról is, hogy a fogyasztót az internetes megrendelés és termékkiszállítás esetében a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül úgynevezett indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Ez a többletjogosítvány abból fakad, hogy a megrendelő az internetes katalógust böngészve az árut nem a fizikai valóságában tudja megszemlélni, hanem arról leírás vagy fénykép alapján tájékozódhat. Az ilyen információk alapján történő tájékozódás ellenére előfordulhat, hogy az áru átvétele után döbbenünk rá arra, hogy a termék mégsem felel meg az elképzeléseinknek. Erre az esetre vonatkozik az úgynevezett elállási jog, amelyet az áru átvételétől számított 8 munkanapon belül gyakorolhatunk, jellemzően úgy, hogy a megrendelt árut a webáruház fogyasztókapcsolatokra kijelölt fizikai címére visszavisszük. Lényeges annak kiemelése, hogy a fogyasztót az elállási jog bármiféle indokolás nélkül megilleti, azaz az elálláshoz nem szükséges, hogy a termék hibás, vagy bármely okból kifogásolható legyen. Az elállás gyakorlása esetében a fogyasztót alapesetben — 30 napon belül — megilleti az általa kifizetett vételár teljes összege, kivéve, ha a terméket rendeltetésellenesen, kárt okozva használta, illetőleg juttatta vissza az eladóhoz. Ez esetben a keletkezett kár megtérítésére köteles az elállási jog gyakorlója.

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a következő esetekben a fogyasztót nem illeti meg az indokolás nélküli elállás joga:

  • szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt a gazdálkodó szervezet a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
  • olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
  • hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta;
  • hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében;
  • szerencsejáték-szerződés esetében.

Összefoglalásképpen tehát azt tanácsoljuk, hogy a kiszemelt webáruházban csak akkor vásároljunk, ha a legfontosabb — fentiek szerinti — fogyasztói tájékoztatásokat megtaláljuk, hisz ekkor bízhatunk abban, hogy jogszerűen működő, a fogyasztói jogokat tiszteletben tartó kereskedelmi helyet sikerült találnunk.

Végezetül arra is felhívjuk a figyelmet, hogy saját védelmünk érdekében a megrendelés folyamatát nyomtatás vagy a weboldal mentése útján archiváljuk, amelynek segítségével a megrendelés konkrét adatait a későbbiekben bizonyítani tudjuk.

előző oldal   |  2/2  |  

 Kapcsolódó írásaink:
Az Internet veszélyei és kockázatai - Fiatalkorúak
Az Internet veszélyei és kockázatai - SPAM
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.