Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

A mobilvírusok terjedése


A hordozható készülékekre (telefonokra, PDA-kra) megjelenő egyre több kártevő ugyan aggodalomra adhat okot a laikus felhasználók számára, a veszély azonban kezelhető. Bízunk benne, hogy rövid összeállításunkkal sikerült eloszlatni az ezen vírusokat övező ködöt és esetleges félreértéseket.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Mobilvírusok
A Bluetooth technológiáról

Az első „valódi” mobilvírus a Bluetooth (BT) vezeték nélküli technológia segítségével fertőzte a Symbian operációs rendszerrel ellátott okostelefonokat. A Cabir óta ugyan számos, hordozható készülékeket fertőző kártékony kód jelent meg, azonban szinte mindegyiknek ugyanaz a működési elve. Mik is a fertőzés pontos feltételei?

  • Jusson el a vírus egyik telefonról a másikra – szükséges egy átviteli csatorna, legyen az BT, infravörös-kapcsolat, vagy akár MMS üzenet.
  • A telefon rendelkezzen olyan operációs rendszerrel, melyen a kártevő életképes – ez jelen sorok írásakor a Symbian. Ezen telefonok listáját a következő linken találja meg: http://www.symbian.com/phones/
  • A készülék tulajdonosának fogadnia kell a vírus által küldött fájlt, és kézzel el is kell indítania azt, mivel a vírusíróknak egyelőre nem sikerült megoldaniuk az aztali PC-k kártevői körében jól ismert automatikus futtatást. Ha ezt sikerül valamikor kikísérletezniük, a mobil fertőzések jellege nagyon gyorsan megváltozhat.
  • A telefon vagy PDA védtelen kell, hogy legyen, hiszen a nemrég megjelent mobilkártevők elleni antivírus programok igen jó védelmet nyújtanak az ismert, sőt a még ismeretlen fertőzések ellen is. Egyre több mobilszolgáltató kínál már ilyen előfizetést.

Amennyiben tehát a felhasználó ésszerűen és kellő elővigyázatossággal használja mobil készülékét, nem érheti baj, és a vírusok is megkímélik berendezését.

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.